Геомагнитни бури и северни сияния се очакват днес

Учените очакват на 12 юни ефектите от бурния слънчев вятър след изхвърлянето на коронална маса от нашата звезда на 7 юни, съобщава Space Weather.  Това няма да е сериозна магнитна буря, но ще предизвика северно сияние в близост до Арктическия кръг.

Слънчевият вятър в момента ни достига със скорост 305,3 км / сек, а плътността му е 23.6 протони / см3. Когато слънчевите частици ударят атмосферата, се появяват проблясъци, които образуват зрелищните сияния.

Всъщност при изригването не се наблюдавала маса, която да напуска мястото на избухването, но NOAA смятат, че така или иначе може да съществува слаб бурен облак, който се движи бавно от Слънцето към Земята.

"Ако CME съществува, неговото въздействие може да предизвика незначителни геомагнитни бури и силни сияния в сряда."

Изследователите обаче не смятат, че последиците от слънчевата буря могат да бъдат по-тежки.

Обикновено магнитното поле на Земята предпазва хората от радиацията, която идва със слънчевите бури, но те могат да повлияят на сателитната технология. Слънчевите ветрове могат да затоплят външната атмосфера на Земята, при което тя се разширява. Това може да повлияе на спътниците в орбита, което е възможно да доведе до липса на GPS навигация, сигнал от мобилен телефон и сателитна телевизия.

Освен това, вълната от частици може да доведе до високи токове в магнитосферата, което може да доведе до по-високо от обичайното електричество в електропроводите.

По-високите количества радиация също поставят хората в риск от рак.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини