Расте процентът на 3-годишните с проблеми в развитието. Храната е една от причините

    Около 10 % от децата, които постъпват в детската градина са с различни проблеми в развитието, които, като външни белези се открояват с липсата на реч, нарушения във волевия процес, невъзможност за концентрация на вниманието. Една от причините за това е лошата храна, с която малките поемат вредните Е-та и бързите захари. Мнението е на педагога и директор на една от детските градини в Хасково Ели Костова. След дългогодишна работа в педагогическата образователна система, която се грижи за най-малките- децата до 7- годишна възраст, тя е категорична, че темата за храненето при децата трябва да се дискутира на висок тон, защото изводите за несъответствия в поведението на малчуганите, прямо възрастта, които прави на база на ежедневните си наблюдения от първо лице, стават все по-тревожни.

    Смята, че увреждане на нервната система, която се формира до 7-годишна възраст, е една от основните причини за аномалиите, които наблюдава. А за това, според нея, сред основните фактори е храненето- често недобре балансирано и дори вредно.

    Ели Костова приветства предстоящите промени в Наредбата за здравословното хранене на децата, които са на възраст от 3 до 7 години. Според тях, пържените храни и сладките, за които досега беше позволено да присъстват в менюто в детската градина два пъти седмично, вече ще бъдат забранени, няма да има и консервирани продукти, намаляват се и количествата сол.

    Целта на проекта e осигуряването на здравословното и пълноценно хранене в забавачките, домовете за деца и детските лагери, да е 100-процентово. Затова се въвеждат изисквания и референтни стойности за прием на хранителни вещества и енергия-балансирано хранене, съответстващо на физиологичните потребности на децата. Освен това, менюта на децата на 3-4 години ще е различно от това на  5-7- годишните.

    Актуализирани са ежедневните количества за общ прием на пресни плодове и зеленчуци, чрез които да се осигури оптимално количество витамини и минерали. Важно е включването им в менюто според сезона и освен цели и нарязани, и като напитка от пасирани плодове или прясно изцеден сок. Според разписаните норми в промените, три вида пресни зеленчуци и най-малко три вида пресни плодове  ще трябва да присъстват на масите в забавачките. Те ще могат да заместват и едно от междинните хранения-предиобедното.

    Много по-строг ще е контролът и за млечните продукти, чието присъствие в менюто също се повишава. Изискванията по новите текстове са за ежедневно включване в менюто на най-малко 350 грама кисело или прясно мляко и на най-малко 35 грама сирене или кашкавал при целодневно хранене.

    Промените добавят и още една група храни- растителни масла и млечно масло. Тези мазнините се отделят в самостоятелна група сред основните шест групи храни, които се препоръчват за здравословно хранене, наречена „добавени мазнини“.

    В същото време приемът на мазнини ще бъде ограничен, като те не трябва да надвишават 25 -35 % от енергийната стойност на храната.

    До 10 % процента от стойността на храната се определя за захарта, а за солта ограничението е до 4.5 грама на ден.

    Направените калкулации показват, че няма да има съществена промяна в цената на храноден в сравнение с тази на продуктовия набор от сега действащата наредба, се отбелязва още в предложените промени. Те са в режим на обществено обсъждане от 11-ти юни.

    Макар че в детското заведение, на което Ели Костова е директор, не готвят на място, а храната е с доставка от кухня-майка, тя е спокойна за качеството й и е убедена, че децата ще получават пълноценно и здравословно меню.

    „Храната, която се приготвя в кухните и се предлага в детските градини подлежи на контрол, така че изискванията ще са приложими. Но проблемът е с какво се хранят децата извън забавачката- у дома, когато са навън с родителите си. Проблемите с приема на некачествена и неподходяща храна се разраства с бясна скорост и всички сме свидетели на последствията, наднорменото тегло е само едно от тях. Та децата приемат не дотам полезни вещества още от най-ранна  възраст- с кашите и консервираните пюрета, който не са домашно и прясно приготвени. Затова проблемът с храненето при децата, особено в най-ранната възраст-до 7 години, трябва да се дискутира сериозно и по него да се беседва с родителите“, категорична е Ели Костова. Според нея е резонно дори, освен Наредба за здравословното хранене, да има и такава, с която да задължава детските заведения да организират беседи с родителите по темата за храненето. „В процеса на осигуряване на правилно хранене на децата с повишаване на познанията трябва да участват заедно родителите, педагозите и педиатрите. “, смята директорката на детска градина. Затова именно с мисълта за важност на темата в досегашната си практика Ели Костова въвежда правилата за здравословно хранене на дневен ред още на първите родителски срещи в забавачката.

    Красимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Гл
      Гладен
      28 -1
      11:15, 12 юни 2019
      Ние знаем как да се храним ама няма какво да ядем!
      • 79
        79687-980
        2 -2
        23:22, 12 юни 2019
        Простата трътла диетоложка
        ще готви на децата сьомга и филе от шотландки благороден елен :)))))
        ....
    • 2
      55
      55555
      16 -8
      11:43, 12 юни 2019
      Ех тази Ели Костова сигурно всеки ден дегустира добрата храна която хранят децата в детската градина защото за 3.90 лв които плаща Общината храната е много добра ние ревем за 1.00 лв такса и те ни хранят децата като вип деца. Тази така ли си храни децата както в детската градина може но не ми се вярва развива само теории тя нали е партиен лизач ту с тази партия ту с друга ..
    • 3
      Ге
      Гергана
      23 -2
      12:49, 12 юни 2019
      Трябва да се забрани консумацията на храни, които съдържат соя, соев лецитин, натриев и мононатриев глутамат.
    • 4
      Ма
      Майка
      16 -8
      13:12, 12 юни 2019
      Годпожо Костова , искате да кажете , че в детската градина храната е качествена и полезна. Голям смях, много се изложихте
    • 5
      Мд
      МДА
      26 -2
      14:18, 12 юни 2019
      Храната в детските заведения с какво качество и вкус е могат да кажат само дечурлигата , дето си изстъргват паничките на обяд.Там поне храната е сготвена и най-много някой хормон от пилешкото да създаде по-напредничаво развитие у момиченцата , което е видно и с просто око ....
      Мисля , че има резон в казаното и то голям.
      По-важното в случая е алармата към родителите , дето от най-ранна възраст бутат на децата по площадките и и не само то зрънчовци ,то чипсове , то близалки , то оцветени сокчета , то близалки и какви ли не боклучки , с които са пълни и магазините , че и лавките около училищата ,само и само мир да има и детето да не търси внимание....
      И нали се сещате , че пристрастеността към тия боклуци си върви с детето и по-натам в училище- застанете до някой училищен павилион и гледайте какво купуват децата...И ПОСЛЕ - ЩО СА НЕРВНИ , БОЛНИ И ДЕБЕЛИ ПОДРАСТВАЩИТЕ?!?
    • 6
      Ни
      Никодимчо
      10 -2
      17:29, 12 юни 2019
      За забавеното развитие има голямо влияние и късното сваляне на памперса. Доказано е, че овладяването и контролирането на нуждите е пряко свързано с речевите и когнитивните центрове в мозъка. Колкото по-рано научите детето да казва и да се контролира, толкова по-добре за мозъка (и не само)! Нашите майки и баби започваха от 6-тия месец да приучват бебетата си на гърне.
    • 7
      Mi
      MIMI
      5 -5
      18:08, 12 юни 2019
      В къщи тази г-жа нейните деца само с млека и плодове ли ги храни. Сигурно са скелети с добро развитие
    • 8
      Nm
      nmmm
      8 -4
      18:13, 12 юни 2019
      Нейните деца са мечки отгледани с мляко и круши
    • 9
      Б
      Б
      8 -1
      18:22, 12 юни 2019
      За проблемите с мозъчното развитие основна вина имат смартфоните и др. подобни устройства, които забавляват детето от месечна възраст
    • 10
      Ма
      Майка
      6 -3
      18:31, 12 юни 2019
      Концетрацията и липсата на реч , какво общо имат с храната. И децата ни до три годишна възраст се хранят с мляко и от детската кухня. Проблема с развитието на детето идват още в зародиш. Не правилна грижа за бременната и бъдещето и дете. От там започва всичко, а ти после си го храни с плодове и зеленчуци и пак файда никаква
    • 11
      Хр
      Христо
      12 -1
      22:55, 12 юни 2019
      Вярно и доказано е, че натриев и мононатриев глутамат увреждат не само нервната система..
      Има и друг фактор - огледайте се в града в по високите сгради по базовите станции на GSM оператори - някой знае ли колко е допустимото облъчване? Аз знам - измервал съм го с немски калиброван уред. Облъчването надхвърля в стотици пъти допустимата норма!!! Никой не говори за това... Операторите си градят мрежите и надуват сигнала... познавам хора, които споделят, че след монтаж на такива станции в блока им и и в околните - смъртността от ракови заболявания се е увеличила веднага.
      Но за това не се говори, а се очаква не 4G а 5G мрежи - при които е документирано, че смъртта при птиците в близост настъпва за часове. За хората не е документирано. Успех на операторите. Има Господ!
    • 12
      Ня
      Някой
      1 0
      21:22, 13 юни 2019
      Кой приготвя храната...все наши хора...тая Готвачка близка със този...другата човек на някой...Така за кадърните няма места...това няма да се оправи скоро...жалко за децата...те ще са най засегнати.
    Последни новини