Ексшеф на ГДБОП видя големи пропуски на ДАНС по случая с 16-годишния от Пловдив

Пропусната е възможност да бъде работено много продължително именно от ДАНС. Те не могат да бъдат структура, която само да предава сигнали към прокуратурата.

Такава критика отправи Тихомир Стойчев, експерт по сигурността и бивш директор на ГДБОП (тогава, 1993 г., ЦСБОП), по повод случая с 16-годишното момче от Пловдив, за което прокуратурата твърди, че подготвяло атентат със самоделно взривно устройство, след като било радикализирано от терористичната групировка "Ислямска държава" чрез интернет.

Според Стойчев службите е трябвало да са активни, да влязат дълбоко в случая, да го използват за проучване, за реализация, но вместо това всичко е станало публично.

По думите на Стойчев не се знае как детето ще се идентифицира оттук нататък - дали няма да приеме, че е предадено от родител и да възникне задълбочаващ се вътрешно семеен конфликт, заради непредпазливо действие, което представлявало опит за съдебна репресия на границата между малолетие и непълнолетие.

От своя страна Георги Апостолово от Центъра за безопасен интернет коментира, че "нямаме подходяща семейна образователна среда за младите хора".

Той разказа за случай на британска журналистка, направила експеримент, при който слага бурка и се снима на фона на килим с арабски мотиви, при което на 15-тата минута с нея се свърза вербуващ на "Ислямска държава".

"Моделът на вербовка е един и същ. Те виждат интерес - когато някое от децата започне да проявява интерес в големите социални мрежи. В някакъв момент към него се прикачва съответния член на групировката и го прехвърля към анонимизираща програма", обясни Апостолов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Хи
    Хихи
    0 0
    12:43, 10 юни 2019
    Глупости на търкалета!
Последни новини