Томислав Дончев: Цена като 3 милиарда лева за самолетите няма

Вицепремиерът коментира закупуването на нови бойни самолети

 „Българското правителство не работи под натиск”. Това заяви в предаването „Здравей, България” вицепремиерът Томислав Дончев относно закупуването на нови бойни самолети.

„България има нужда от силна бойна авиация. Не виждам защо не се приема като българско постижение, а като услуга към някой”, заяви вицепремиерът. Той обясни, че цена като 3 милиарда лева за самолетите няма.

„Гласуваната сума от американския конгрес е таванът. Това не е финалната оферта. Финалната оферта още не сме я получили”, заяви още Дончев.

Вицепремиерът коментира и предложението за партийна субсидия от 1 лев на глас.

„Когато някой тласка разговора постоянно към популизма, конвенционалните мерки не винаги дават резултат. Това предложение би следвало да се гледа с всички останали предложения, включително и тези за диференцирани ставки на ДДС за храните”, заяви Дончев. „Едно е да правиш популизъм на гърба на държавата, което е много грозно, съвсем друго е да правиш популизъм на гърба на партиите, което също не е много хубаво, но е по-малко вредно”.

„Въпреки всички рационални аргументи, попитайте 10 човека от тях 9 ще ви кажат, че партиите не трябва да получават субсидии”, коментира още Дончев. Според него субсидия от 1 лев на глас би променило политическия живот.

„Рисковете са факт. Тогава и хората, и институциите трябва много по-стриктно да следят какво правят партиите, трябва да се следи откъде идват парите, да се ограничи вътрешнопартийният живот. Кампаниите ще бъдат много по-семпли”, коментира Дончев.

Вицепремиерът коментира и диференцираните ставки като го определи като „див популизъм”.

„Практиката показва, че по-ниските ставки на ДДС не водят до промяна в цените. Разликата не отива в крайния потребител, а остава в търговеца. Това е мярка, която се прилага за стимулиране и подпомагане на търговците. Диференцираната ставка е много по-трудна за администриране и дава чудесни възможности за данъчни злоупотреби”.

Относно скандала с къщите за гости, Дончев заяви, че не трябва да затихва, а да е обеца на ухото на всички.

„Разходите за къщи за гости са под 1% от изразходваните европейски средства. Този скандал слага грозно петно на всички похарчени пари. Има милиарди похарчени смислено и целесъобразно”, коментира Дончев.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини