Нинова: Не съм бламирана. Не се занимавам със сценарии. Вестниците в неделя

24 часа

Разкриха атентат в Пловдив

Семейни проблеми са тласнали 16-годишен ученик от Пловдив да търси през интернет контакти с "Ислямска държава", които по-късно прераснали в клетви за вярност. Това гласи една от версиите на разследването за предотвратен атентат в България.

Предполага се, че драмите вкъщи се дължали на липса на разговори и внимание. Освен 16-годишното момче семейството има и други 2 по-малки деца.

Връзките на тийнейджъра с организацията обаче дотолкова са се задълбочили, че той е подготвял атентат в Пловдив, който да окървави училище в града в края на юни, обясниха запознати. Тогава приключва учебната година за ученици от 9-и до 11-и клас.

Терорът е осуетен, защото преди време таткото на момчето забелязал в телефона му чат комуникации с джихадисти. Мъжът потърсил помощ в ДАНС. На 5 юни в рамките на 5-6 часа службите и прокуратурата пресекли в зародиш евентуалните рискове от атентат.

Труд

Нинова: Не съм бламирана. Не се занимавам със сценарии

Пленумът на БСП не е обсъждал промяна в Устава на партията и връщане на старото положение за избор на председател. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти. По думите й в дневния ред не съществува такава точка.

"25 членове на Националния съвет внесоха своите идеи за промяна в Устава. За информация тези идеи не са гласувани и не са включени в дневния ред на конгреса", обясни Нинова.

По думите й политическият анализ за резултата от европейските избори е бил приет. "Приехме го и възложихме на една комисия от 17 души да го допълни и да го внесем на конгреса", обясни тя.

Запитана как тълкува това, че пленумът е отказал тя да бъде част от работната група, която ще доработва доклада, Нинова заяви, че го тълкува като добро решение и не го смята за бламиране.

Монитор

Родители цакат децата си за приема в първи клас

Родители неволно прецакаха децата си за приема в първи клас, след като една част от тях са подали грешни данни при кандидатстване, а други просто са забравили да ги запишат в школото. Така малчуганите ще трябва да се включат и във второ класиране, за да научат къде ще прекрачат за първи път училищния праг наесен.

Общо 9517 малчугани са записани в избраното от тях училище към момента, обясни пред "Монитор" шефката на образователния инспекторат в столицата Ваня Кастрева. Те обаче могат да оттеглят документите си и да изберат ново школо на следващия етап.

Стандарт

Горанов: С Борисов говорихме за оставката ми

Субсидиите за партиите възникват през 2001 - 2002 година - по времето на правителството на Сакскобургготски. Има вариант да престанем с популисткия дебат за субсидиите, обществото също е разделено по тази тема. Това каза финансовият министър Владислав Горанов в сутрешния блок на Би Ти Ви. Някои от партиите се опитват да извлекат политически дивиденти от темата за субсидиите. Всеки път, когато внесем закона за бюджета, колегите от левицата искат да обсъдим и субсидиите, коментира Горанов.

Сега

Нинова: Не сме вождистка партия

Не харесвам агресивния тон и лепенето на етикети. Обръщам се към тези другари, които си позволяват да го правят. Това е грозно и демотивира партията и нейните членове, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Решението за избор на Петър Витанов е взето с тайно гласувано от петте евродепутати. Неслучайно нямаме политическо решение кой да им бъде председател. Няма решение на Изпълнителното бюро, няма мое решение, няма мое изказване. Умишлена е политиката да не се бъркаме в работата на групата ни евродепутати.

Капитал дейли

В името на недосегаемия главен прокурор

В началото на своя мандат през април новият правосъден министър Данаил Кирилов заяви приоритет, който стъписа всички експерти в областта. Той обяви, че първата му задача ще е създаването на нов механизъм за предсрочно прекратяване на мандата на "тримата големи" в съдебната власт - главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Именно това искала Европейската комисия (ЕК), за да прекрати мониторинга върху България, обяви министърът. През следващите два месеца "важният приоритет" претърпя странни метаморфози, докато през уикенда Кирилов обяви последната си (засега) визия по темата - не било предсрочно прекратяване на мандата, а създаване на механизъм за временно отстраняване от длъжност на всеки от тримата, когато бъде привлечен като обвиняем. И това също било изискване на еврокомисията.

Дума

Законопроектите, които левицата внася

Няколко законопроекта, свързани с борбата срещу неравенството и бедността ще внесе в парламента групата на "БСП за България". Време е за сериозен разговор за приоритети. За нас това са политиките срещу демографската катастрофа, за повишаване на доходите и срещу неравенствата. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента. От левицата няколко пъти имаха предложения, свързани с преизчисляване на пенсиите, стимулиране на младите семейства и намаляване на ДДС върху хляба и лекарствата. Проектите им бяха отхвърлени или изобщо не стигат до разглеждане в комисии. Сега социалистите отново представят идеите си и се надяват да срещнат повече разбиране и желание за съвместна работа от депутатите от различните групи.

Нинова подчерта, че е много вероятно да я обвинят в популизъм. Вчера чух от бивш член на БКП - Бойко Борисов, че социалистите много обичат да харчат чужди пари. Да му кажа, че и тези пари, които харчи през прозореца на джипа си, не са негови. Те са чужди, защото са на целия български народ, коментира лидерът на левицата.

Да оставим лакърдиите на премиера и да седнем с истински аргументи да намерим решението на проблемите с неравенствата, бедността и демографията, призова още веднъж Нинова.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини