Агенцията по заетостта отпуска финанси за обучения на работещи

Дирекция „Бюро по труда“, Първомай съобщава, че Агенцията по заетостта стартира предоставянето на финансова подкрепа за заявени от работодателите обучения по ключови компетентности на заети лица от микро- и малки предприятия. Преференцията се предоставя по реда на чл.63, ал.1, т.3 от Закона за насърчаване на заетостта и в рамките на утвърдения Национален план за действие по заетостта през 2019 г. Целта е да се стимулират работодателите от частния сектор да организират и проведат обучения на заетия си персонал за придобиване и развитие на техните умения, с което да се подобри пригодността и производителността им на заеманите работни позиции.

В обученията през 2019 г. могат да се включат 1 000 заети лица, за да придобият някоя от компетентностите: „Математическа компетентност и основни знания в областта на природните науки и технологиите”, „Дигитална компетентност”, „Умения за учене”, „Обществени и граждански компетентности”, „Инициативност и предприемачество”.

Работодателите, желаещи да ползват преференцията, е необходимо да подадат  заявка в бюрата по труда, на чиято територия предприятието осъществява дейността си. Работодателите имат възможност сами да посочат обучаваща институция, която да извърши обучението по ключови компетентности на персонала им, както и съвместно да определят учебния график за провеждането му.

Финансирането на обучението се извършва при равно участие на Агенция по заетостта и работодателя, който има ангажимент да запази заетостта на лицата, успешно завършили обучението за срок не по-кратък от 6 месеца.

Повече и подробна информация, включително за свободните средства, в рамките на които могат да се сключат договори за обучение на заети лица, може да се намери на официалната интернет страница на Агенцията по заетостта, както и в Дирекция "Бюро по труда" Първомай на адрес гр. Първомай, ул. "Орфей" № 14 и телефони: 03366 2300, 03366 5298.

Parvomai.NET

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини