На 42 деца са наложени възпитателни мерки през миналата година

На 42 деца са наложени възпитателни мерки през миналата година, се казва в доклада на Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни в община Първомай

През 2018 година тя е образувала общо 51 възпитателни дела, като 3 от тях са останали от предходната година. В края на отчетния период 8 дела са останали незавършени и ще бъдат разгледани през настоящата година. В доклада на Комисията са посочени извършители на възраст от 8 до 18 години.

Едно от делата е прекратено поради навършване на пълнолетие от извършителя, едно - защото извършителят е заминал със семейството си в чужбина.

Постъпилите преписки са от Районната прокуратура Първомай, РУ на Полицията в Първомай, от VI РУ на МВР в Пловдив и длъжностни лица.

По 3 сигнала, постъпили от ЦНСТ не са образувани дела, а са препратени в РУ на МВР, Първомай. Сигналите са за рушене на имущество и и упражнено насилие.

При постъпилите през 2018 година преписки преобладават жалбите за кражби - домови, на вещи, пари от заведение, училище, църква, на дървен материал; за притежание на наркотици; насилие над животни; унищожаване на общинско и частно имущество, за побой, хулигански прояви и бягство от институции.

Най-малките извършители са на 8 и 9 години, деца от ромски произход. Единият е откраднал мобилен телефон, а другият 60 лв. от църква. Комисията счита, че причина за кражбите не е решение на децата, а се корени в семействата им. И в двата случая става дума за многодетни семейства, неграмотни родители, без желание за работа и стремеж към паразитен начин на живот.

Наложените възпитателни мерки през 2018 година са:“предупреждение“ на 21 извършители, „задължение да се извини на пострадалия“ - на 3-ма, 6 са били задължени да участват в консултации, обучения и програми за преодоляване на отклонения в поведението, а други 6 са поставени под възпитателен надзор на родителите или лицата, които ги заместват, със задължение да полагат засилени грижи. Под възпитателен надзор на обществен възпитател са поставени 4-ма непълнолетни и малолетни, а 2-ма са с предупреждение за настаняване във възпитателен интернат.

Данните са от отчетния доклад на МКБППМН, Първомай.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Uu
    uuu
    5 0
    14:05, 4 юни 2019
    Докато се стимулира от кмета и общината растящото гето с незаконни колиби срещу шивашкия цех, ще има многодетни семейства, неграмотни родители и деца,без желание за работа и стремеж към паразитен начин на живот.
    Защото не са хора а паразити в това общество.
  • 2
    Ба
    бай уй
    1 0
    23:03, 4 юни 2019
    В същото гето идват и се заселват и разни от Чирпан .Там в момента се прави ново бунище от тях малко по-надолу. Резни им тока,резни им водата,и без туй нищо не плащат. Били турци,мръсни бонбонжии,цяло лято крадат долу в Бикя ,кой каквото сее
  • 3
    Пи
    питагор
    3 0
    06:31, 5 юни 2019
    Ава ве сте тръгнали да съдите дицата та чак и кумисия се изхожда пу въпроса. Уткраднали били 60 лева ут църквата те ни са ги уткраднали Господ им ги е дал да ни попаднат в нечисти ръки. Ве съдите дъртите фиганя нимойте съ занимавайте с децата им. Щоту дицата ни праят гета те са плод на гетата. Ну в българия е така некви кумисии зъседават насякъде убаче ни долавят истинския прублем. Ангу развъжда дърти фиганя в репродуктивна възраст после дицата ни били виновни усъзнайте съ малку и зимете решение сичкуту нилегален фиган до ряката да съ маха.
Последни новини