Учениците във Филипините трябва да засадят 10 дървета преди да завършат

Нов закон задължава всеки ученик във Филипините да засади 10 дървета преди да може да получи дипломата си, предадоха световните агенции. Изискването важи за завършване на основно, средно и висше образование.

Законът за дипломирането и околната среда цели да намали ефекта от климатичните промени в тропическата държава и да изгради по-екологична среда за новите поколения.

"За тази цел образователната система ще бъде място за пропагандиране на етичното и устойчиво използване на природните ресурси сред младите хора, за да се гарантира самоусъвършенстването на социално отговорно и съзнателно гражданство", се казва в предложението на парламента, чийто автор е народният представител Гари Алеяно. 

Депутатът изчислява, че всяко поколение ще засади 525 милиона дървета. 12 милиона ученици във Филипините всяка година завършват основно образование, 5 милиона - средно, а 500 000 - висше. Това прави по 175 милиона дървета годишно, посочва Алеяно.

Законът предвижда дърветата да бъдат засаждани в гори, защитени местности, резервати, градски райони, изоставени мини и др. Насърчава се засаждането на местни видове, подходящи за климата и топографията.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини