Изготвят социални оценки на потребителите на личен асистент

В Първомайска община 69 потребители получават подкрепа от лични, социални асистенти и домашни помощници. От тях 36 ползват личен асистент, 10 – социален, 23 ползват домашни помощници. Общо 41 асистенти ги обгрижват – 22 лични, 5 социални и 14 домашни помощници. Това ще продължи до 1 септември 2019 г.

Изготвянето на индивидуална оценка, която определя необходимия брой часове на асистент, започна от 1 април в дирекция „Социално подпомагане”.

80 000 инвалиди, общо за станата, ще имат право на личен асистент от 1 септември. Това са болни с над 90% инвалидност и право на чужда помощ, както и деца с над 50% увреждания и право на помощ. В групата влизат и деца без право на чужда помощ, ако увреждането им е над 90%.

Ставката, срещу която асистентът ще полага грижи за човек с увреждане през 2019 г. е равна на минималната работна заплата – 560 лева, а през следващата година тя ще е минималната работна заплата умножена по 1,2. Това означава, че ако инвалидът се нуждае от 8-часова грижа, заплатата на личния асистент ще бъде 732 лв. Размерът й ще се увеличава, докато стигне до коефициент 1,4 от минималното възнаграждение /650лв. през 2021 г./ , т.е. 910 лв.

До 380 лв. от месечната помощ от 930 лв. за дете с увреждане пък ще се приспада за асистент, като конкретният размер ще съответства на определения брой часове в индивидуалната оценка на потребностите. По същия ред ще се приспада и добавката за чужда помощ от 94 лева от ползвателите на услугата.

До стартиране на личната помощ, хората, които ползват социалните услуги от общините - личен асистент, социален асистент и домашен помощник, ще продължат да ги получават по досегашния ред.

Красимира Ст. Славова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини