780 ракети срещу градушка са изстреляни само за ден в Южна България. Вестниците в неделя

Рейтинг.

"Сега":

Борисов: България може да се присъедини към Валутния механизъм до 12 месеца

България може да се присъедини към Валутния механизъм до 12 месеца, написа в профила си във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов. Той цитира доклад на рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс".

"Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard&Poor's) потвърди кредитния рейтинг на България с положителна перспектива. Агенцията потвърждава дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB-/A-3'. Според оценката за България фискалната и външната позиция на страната остават силни, а очакванията за икономическия растеж се оценяват като благоприятни. Положителната перспектива пред рейтинга отразява значителната вероятност България да се присъедини към Валутен механизъм II (ВМ II) през следващите 12 месеца", пише Борисов.

Самата новина, която премиерът коментира е на сайта на финансовото министерство от днес. Тя гласи:

"S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB-/A-3'. Перспективата пред рейтинга остава положителна.

Според обобщената оценка на S&P фискалната и външната позиция на страната остават силни, а очакванията за икономическия растеж се оценяват като благоприятни, независимо от структурните ограничения в дългосрочен план. Положителната перспектива пред рейтинга отразява значителната вероятност България да се присъедини към Валутен механизъм II (ВМ II) през следващите 12 месеца.

От рейтинговата агенция очакват БВП да се повиши с устойчив темп от 3,3 % през 2019 г., след което да се забави до 3 % през 2022 г. Водещо влияние ще имат частното потребление и правителствените инвестиции. Растежът на износа се очаква да се възстанови, въпреки по-слабото външно търсене през 2019 г. поради забавената икономическа активност при основните европейски търговски партньори.

Според S&P напредъкът по плана за действие за присъединяване към ВМ II се оценява като значителен, като повечето от поетите ангажименти са изпълнени или са в процес на изпълнение.

Мерки.

"Дума":

780 ракети срещу градушка са изстреляни само за ден в Южна България

780 ракети са изстреляни от Агенцията за борба с градушките през вчерашния ден над Южна България, предаде БНР. Обработени са 59 градоопасни облака, които са минали над защитаваната територия, сочи информация на МЗХГ.

Комисии към Областната дирекция "Земеделие" ще оценяват пораженията от падналата вчера градушка в района на селата Змейово, Кирилово, Ракитница и Хрищени, които са на територията на област Стара Загора. Към момента не е възможно да се направи обследване, тъй като площите са все още под вода и това не позволява да се установят щетите. Веднага щом водата се оттече, щетите ще бъдат описани.

Предупредителен жълт код за поройни дъждове и гръмотевични бури е обявен за утре в 17 области на страната. Става дума за Централна и Западна България, с изключение на Благоевград. Очакват се до 40 литра дъжд на квадратен метър. Има условия и за градушки, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология.

Избори.

"24 часа":

Социолог: Радан Кънев е под чертата за евродепутат. ЦИК: С 6,06% е, няма грешка

Социологът Михаил Мирчев обвини Централната избирателна комисия в измама при разпределението на мандатите от евровота. В профила си във фейсбук Мирчев твърди, че "Демократична България" са събрали само 5,879% на изборите и нямат право да изпращат Радан Кънев като евродепутат в Брюксел.

"Току-що проверих една измама от ЦИК. "Демокр. Б-я" нямат обявените 6,06%. Имат едва 5,879%. Не им стига за 1 депутат. Не им стигат 58 гласа. Бариерата е 5,882%. Не им стигат минималните 0,003%. Мъничко е. Но те са под бариерата. Мандатът им е фалшиво даден от ЦИК", твърди Мирчев.

Според него в нарушение на Изборния кодекс гласовете "Не подкрепям никого" са били извадени от ЦИК при разпределението на мандатите.

Скандал.

"24 часа":

Посредникът за подкупа на кмета Ралев - бивш тв бос и съветник

Бивш тв бос е посредничел при уреждането на рушвета за кмета на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев, разкриха разследващите. В четвъртък Иван Делевски, който преди години е бил собственик на телевизия в родния си град Карлово, е заловен с 60 000 лева.

Парите са дадени от строителен предприемач, за да получи разрешително от Ралев за изграждане на обект. 5 месеца по-рано същият бизнесмен се е оплакал лично на премиера Бойко Борисов, че е изнудван от пловдивския управник. Оттогава кметът е следен и подслушван със специални разузнавателни средства.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ра
    Ракетния
    5 0
    10:25, 2 юни 2019
    Тия ракети май са били ЗА градушка, а не против!
Последни новини