Google срещу Huawei - защо Android може да се окаже големият губещ

Huawei има много проблеми с американското правителство, които доведоха до поставянето на компанията в черен списък.  Това забранява на американските компании да работят с Huawei и Google вече потвърди, че спира да предлага Android и поддръжка за Android на Huawei. А това няма да се отрази лошо само на Huawei, но и на цялата екосистема на Android, отбелязва AndroidAuthority.

Според сайта, схващането, че след като човек не притежава телефон на Huawei, то случващото се не го засяга, е погрешно. Ако забраната стане трайна, това ще се отрази на всеки притежател на устройство с най-популярната мобилна ОС.

Забраната ще струва скъпо

Забраната ще се отрази сериозно и на Google. Макар услугите на компанията да не се предлагат в Китай, тя постепенно увеличаваше присъствието си в страната. Тя инвестира в лаборатория за разработка на изкуствен интелект в Китай, както и разработваше специална версия на търсачката си за местния пазар. Всички тези проекти сега са под риск, защото китайските власти може да не са доволни от ограниченията за Huawei и може да отговорят реципрочно.

Много други американски компании, сред които Intel, Qualcomm, Broadcom, Microsoft и т.н. също ще загубят пари от прекратяването на бизнес отношенията си с Huawei. По-малките американски компании и създатели на приложения ще загубят пазар и потенциална аудитория, което ще свие парите за иновации за нови Android приложения и услуги.

Ще има ли нов конкурент на Android

Като цяло наличието на конкуренция е хубаво нещо. Huawei неколкократно заяви, че има план „Б“, което включва и нова операционна система. Има слухове, че платформата на Huawei ще може да работи с Android приложения и може да бъде представена до края на тази година.

Дори и това да е така, това ще е нова операционна система, която ще изисква от потребителите да свикнат с нея. Huawei вероятно ще продължи да използва и EMUI интерфейса, което ще улесни потребителите, но все пак няма да е лесно те да бъдат убедени, че новото предложение е по-добро от Android. Компанията обаче може да няма друг избор.

Ако все пак платформата е достатъчно добра и Huawei задържи интереса на потребителите, то нейната алтернатива неусетно може да се окаже сериозен конкурент на Android. Бизнесът със смартфони на Huawei е много голям, особено в Китай, където и сега доста от американските услуги и приложения не се предлагат. Така че преходът там ще е по-лесен и Android бързо може да се окаже сериозно застрашен в един от най-големите пазари.

Huawei е много вилятелна компания, за да падне

Компанията вече държи бизнес за милиарди и според не един и два анализа е вторият по големина производител на смартфони в света. Тя е и най-големият производител на телеком оборудване. Има и подкрепата на китайското правителство.

Huawei е в позиция да бъде твърде голяма компания, за да падне, макар и това да не е невъзможно. Битката обаче тепърва предстои и голяма част от нея ще се води не на пазара, а на политическата сцена. А решенията на политиците могат да се отразят сериозно не само на Huawei, но и на Android като цяло, ако се окаже, че САЩ и Китай са в още по-сериозна търговска война с мнжоество санкции.

Струва ли си всичко това

Тъй като проблемът е главно политически, а не е въпрос на бизнес конкуренция и кой предлага по-добрите иновации и технологии, мненията ще са много разнородни. За мнозина Huawei ще е олицетворение на китайската доминация, като компанията има и своите „сенчести“ истории в миналото.

Други ще са на мнение, че политическите спорове не трябва да пречат на бизнеса и иновациите. Взимането на страна по казуса ще е трудно, като всяка ще има своите както разумни, така и не толкова добри аргументи. Целта на САЩ е да накаже само Huawei и Китай. Но в толкова взаимосвързан свят и икономика, наказание върху един обикновено се отразява по някакъв начин и на останалите.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини