Румънците нанесоха двоен удар на управляващите социалдемократи

По данни от Европейския парламент опозиционната центристка Национална либерална партия печели 27.86% от гласовете и е на първо място, следвана от социалдемократите с 24.84%. 

Двойното гласуване бе първият голям тест за популярността на социалдемократите, чиито реформи в съдебната система и в антикорупционното законодателство предизвикаха остри критики от страна на ЕС и САЩ.

Румънците масово отхвърлиха мерки, смятани за подкопаващи борбата срещу корупцията, в референдум с незадължителен характер, като нанесоха двоен удар за управляващата Социалдемократическа партия, която освен това загуби подкрепа на евроизборите, предаде "Ройтерс".

На референдума, свикан от президента Клаус Йоханис, който често влиза в сблъсък с управляващата партия за съдебните и икономическите политики, гласоподавателите бяха помолени да решат дали на правителството да се забрани да променя правосъдното законодателство чрез извънредни постановления, както в момента може да прави, и дали искат национална забрана за амнистия и помилване в случаи, свързани с корупция.

Според данни от националната избирателна комисия активността бе 41% при затваряне на секциите в 18 часа по Гринуич, над трийсетте процента, които са необходими, за да бъде валиден.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини