Евроскептиците печелят в Италия, крайнодесните - във Франция

Евроскептичната партия "Лига" на вицепремиера антиемигрант Матео Салвини печели евроизборите за Европейски парламент в Италия, показват екзитполовете. Във Франция крайнодясната националистическа партия "Национален сбор" също е първа в резултатите от вота, а лидерът ѝ Марин Льо Пен призова за разпускане на Националното събрание веднага след обявяване на резултатите от вота.

Италия

Изненада е второто място на лявоцентристката "Демократическа партия". Трети са популистите от "Пет звезди", която управлява Италия в коалиция със Салвини.

Изборите в страната преминаха при активност от 61%.

Коментарът на политическия анализатор Франческо Галиети, цитиран от БНТ,бе: "Салвини със сигурност е голяма фигура и винаги е забавно да го наблюдаваш. Той е много умел и хитър политически играч, но мисля, че има нещо подвеждащо във всички анализи тези дни относно националистите. Не мисля, че Льо Пен, Салвини и Орбан и всички други политици, които обикновено бихте поставили под общия знаменател "националисти", имат много общо. Те имат много различен дневен ред, често влизат в конфликт, приятелите на Салвини на изток са много негативно настроени спрямо фискалната позиция на Италия например, но всички тези хора знаят, че имат нещо общо, една обща цел - а именно разглобяването на настоящата европейска структура, която е центристка, голяма коалиция между Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти. Те ще имат възможност буквално да "взривят къщата отвътре" и това ще се случи през третото тримесечие на тази година след лятото, когато новата Европейска комисия трябва да бъде избрана. Това е едно гласуване, на тях има е необходимо взаимодействие и сътрудничество само в този момент."

Франция

Толкова висока избирателна активност Франция не е виждала от 35 години - 52%. Освен победата на Льо Пен и активността обаче има и други изненади, сред които са и третото място за Партията на зелените (13%), и изключително слабото представяне на левите. Четвърти са десните - републиканците.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини