Председателят на парламента гласува с бюлетина в Кърджали, председателят на ДПС избра машина

    Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева гласува днес преди обед в СУ”П.Р.Славейков”. Тя бе категорична, че предпочита да упражни вота си с бюлетина, а не с машина. Би се доверила на техниката, след като тя се докаже. Караянчева изрази скептицизъм по отношение на електронното гласуване, заради възможността да се повлияе на резултата. За конвенционалното гласуване се обяви и областният управител Никола Чанев. Той гласува за първи път в качеството си на губернатор. Гласувам от осемнадесетгодишен и винаги съм го правил с бюлетина, подчерта Никола Чанев.

      Пример на избирателите на ДПС да предпочитат машинното гласуване даде председателят на партията Мустафа Карадайъ. Той също упражни правото си на глас в СУ”П.Р.Славейков”. Карадайъ обяви, че ще застане пред машината точно в 11,20 часа и го направи. Предварително той попълни заявление, с което декларира, че предпочита машинния вот. Неговите съпартийци обясниха, че двадесетте минути след 11 ч.символизирали номера на ДПС в интегралната бюлетина.

     Подобна символика избра и зам.-председателят на ДПС и кмет на Кърджали инж.Хасан Азис. Той застана пред урната в СУ”Йордан Йовков” точно в 13,20 часа. Наложи се градоначалникът да изчака две-три минути в тъмната стаичка за да спази партийната символика. Хасан Азис изрази съжаление, че в неговата секция няма машина за гласуване, за да упражни вота си на нея.

     Областният лидер на БСП и общински съветник Милко Багдасаров също гласува в „Славейков”. Той не двоуми и застана пред урната с бюлетина в ръка.

        След гласуването политиците дадоха изявления за медиите. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева каза, че е гласувала за обединена, силна и стабилна Европа. За здравия разум. Гласувах за силния глас на България в Европейския съюз. На въпрос за принципа на уседналост и недопускането на 100 000 избиратели,  живеещи в страни извън ЕС ,Караянчева отговори, че е  спазен принцип на Съюза. Тя подкрепи възможността в изборния ден да се публикуват данните от Екзитпола. Прогнозира ,че в Кърджали основната надпревара ще бъде между ГЕРБ и ДПС. Обяви,че засега играта е спортсменска и отхвърли обвинения за раздаване на подаръци от ГЕРБ , с които са купувани избиратели.

     Областният управител Никола Чанев се обяви за по-силна България в Европейски съюз и за нейното европейско бъдеще. Гласувам за малкия си син и неговите връсници, добави още губернаторът.

     Гласуваме в хубаво училище,обновено по инициатива на Община Кърджали. Средствата са от еврофондове. Затова гласувам за мир , демокрация и толерантност. Това заяви председателят на ДПС и водач на листата на партията за Европарламента Мустафа Карадайъ. Той каза, че желанието му е да успеят преди всичко младите хора на България. Карадайъ бе категоричен , че данните от екзитпола не бива да се публикуват в изборния ден. Той се обяви и за премахване на принципа на уседналост, като противоречащ на Конституцията. Искаме този принцип да падне за всички видове избори, категоричен бе председателят на ДПС.

      Кметът инж.Хасан Азис обяви, че гласува за по-силна Европа, Европа на гражданите и регионите. Аз съм за Европейски съюз, който се грижи за всички свои граждани и преди всичко за младите хора, подчерта градоначалникът. Той изрази очакванията за повече инвестиции в регионите. Трябва Брюксел и Кърджали да имат равни възможности. Всеки един от нас трябва да приеме тези избори като важни за неговото населено място, подчерта Хасан Азис. Той отбеляза, че преодоляването на дистанциите в ЕС е от първостепенно значение, независимо колко сме далеч от Брюксел. Градоначалникът даде за пример Кърджали,където са реализирани много и значими европроекти.

    Милко Багдасаров бе категоричен: Аз съм за по-силна, по справедлива и по-социална България. Искам нашите деца да намерят тук справедливост и бъдеще. Винаги съм гласувал за нещо значимо.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини