11 °C

Първомай отбеляза Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

    На 24-ти май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Днес отдаваме почит на светите братя Кирил и Методий. Денят на честването на двамата братя става най-яркия израз на националната идентичност и на българското преклонение пред образованието, науката и културата.

    За първи път празникът в памет на делото на светите братя Кирил и Методий, създатели на славянската писменост, се чества в епархийското училище "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Пловдив на 11-ти май по стар стил през 1851 г. - по инициатива на Найден Геров.

    Първомайци също отбелязаха този светъл празник по традиция. Учениците на градските училища бяха събрани на площада пред читалището, за да отпразнуват Деня на българската просвета и култура.

    Националният флаг бе тържествено издигнат от учениците на СУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Кметът на общината Ангел Папазов отбеляза в словото си, че знанието е сила, която може да покори много върхове, поздравявайки всички, които съхраняват силата на познанието и допринасят за по-добро бъдеще на България. Също така поздрави и директора на СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ г-н Чавдар Здравчев за приза „Директор на годината (2018)“ и учителя на годината (2018) г-жа Гинка Иванова, преподавателка в ОУ „Христо Ботев“ с. Градина.

    Празникът продължи в читалището „Св. Св. Кирил и Методий“ с празничната програма на училищата от общината. Ученици от ПГСС „Васил Левски“ с ръководител г-жа Жанета Стоянова взеха участие с рецитал за Кирил и Методий. След това второкласниците от СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, водени от Невена Чалъкова и Венче Колева бяха брилянти с ансамбловото си изпълнение „Лиле, Лиле, вакло пиле“.

    „Ако не беше книгата, нямаше да ги има и песните на българина“. Ученици от ОУ „Георги Караславов“ кв. Дебър също представиха ансамблово изпълнение - „Нова песен за България“ с вокалистката Здравка Ангелова и танцов състав с ръководител Петя Павлова. Последва народен танц (мажоретки, водени от г-жа Таня Станчева)  от ученици на НУ „Христо Ботев“ с ръководител г-жа Ваня Димитрова и стихотворения в изпълнения на първолаците Рая Симеонова, Йордан Йорданов и Александра Минчева. Програмата продължи с танцов състав „Изворче“ от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ гр. Първомай, с ръководители Росица Манахилова и Ваня Павлова, които представиха македонско хоро с вокалистката Виктория Николаева. Танц „Azukita“ представиха ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ с. Караджалово.

    Тази година за пръв път бяха връчени юбилейни знаци на институции, отбелязващи своя юбилей от Ангел Папазов – кмет на община Първомай. Институциите, на които бяха връчени знаците са:

    Образцово народно читалище „Св. Св Кирил и Методий“  по случай 125 години;

    НУ „Христо Ботев“ – 90-годишен юбилей;

    ПГСС „Васил Левски“ – 60 години професионално образование гр. Първомай;

    Детска градина „Искра“ (с. Искра) – 50-годишен юбилей;

    Детска градина „Марица“ (гр. Първомай) – 35-годишен юбилей.

    Празничния концерт завърши с тържествената песен на българската просвета „Върви народе възродени“, изпълнена от вокалната група на СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ с ръководител г-жа Миглена Стоева.

    Атанас Узунов

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Въ
      Възмутен
      11 -6
      17:58, 24 май 2019
      Г-н Кмете, г-жо Велева, няма ли един учител в тази община да е заслужил Вашата награда за неуморния им труд! Срамота!
      • !
        !
        5 -5
        23:39, 24 май 2019
        Има, ДА! Те са получени от тяхните работодатели! Иначе, всички работят НЕУМОРНО! Трябва да се награждаваме 300 часа!
    • 2
      Бу
      Булдозер
      6 0
      02:04, 25 май 2019
      Кмета трябва да даде награда сам на себе си, за това че е учител и просветител номер едно в града. Със Здрасти и панаирджийски хора омайва хората да то търпят 16 години.
    • 3
      12
      1234
      9 -3
      08:02, 25 май 2019
      Наградите /когато ги имаше/се финансираха от училищата. Само грамотите бяха от общината. Толкова ли струва лист хартия,която обаче носи удовлетворение на учителя и той се чувства значим поне за ден? Да,ама не, ащото трябва да се определят точни критерии и да се наградят хора, които не са "наши "
    • 4
      Бн
      БНФ
      0 0
      15:12, 25 май 2019
      Няма славянска азбука.Има Българска.Престанете да се мъчите да унищожите този цивилизационен принос на Българската държава.Ученици ,знайте ,че тази азбука е само Българска.А кои други народи я ползват е съвсем различно нещо.
      • Фн
        ФНБ към БНФ
        0 -1
        22:15, 27 май 2019
        Нещо препинателните знаци Ви подскачат, някъде липсва интервал между изречения..... Като гледам, нещо се съмнявам в казаното от Вас...
    • 5
      Бн
      БНФ
      1 0
      16:18, 28 май 2019
      БНФ до ФНБ ."Умната "Ви тафтологична мисъл извира от краката.Кой нормален българин би написал подобно нещо?Само един родоотстъпник? Като няма какво друго да роди празната Ви глава ,изпуска отрова.Само ,че това няма да промени истината и фактите.

    Още новини

    Последни новини