Неомъжените жени, без деца, са най-щастливи, твърдят учени

Може и да сме имали подозрения, но сега науката го потвърждава: неомъжените жени без деца са най-щастливата част от населението. Те  живеят по-дълго от женените си връстнички с деца, твърди водещ експерт по щастието.

Според Пол Долан от Лондонското училище по икономика, последните доказателства сочат, че традиционните маркери, използвани за измерване на успеха, нямат връзка с щастието – особено брака и отглеждането на деца.

“Женените хора са по-щастливи от останалите, но само когато партньорът им е в същата стая и бъдат попитани колко са щастливи. Когато партньорът не присъства: тотално нещастни”, казва той. “Разполагаме с данни за същите хора в продължение на дълъг период от време, но ще направя мечешка услуга на науката като кажа: ако сте мъж, вероятно трябва да се ожените, но ако сте жена – не се занимавайте”.

Мъжете са облагодетелствани от брака, защото се “успокояват”. Предприемат по-малко рискове, печелят повече пари, живеят по-дълго. Жените от друга страна, трябва да се примирят с всичко това, те умират по-рано, в сравнение с жените, които никога на са се омъжвали. Най-здравата и щастлива подгрупа жени са несемейните без деца.

Долан се позовава на доказателства от Американското проучване за използване на времето (ATUS), което сравнява степента на удовлетворение и нещастие при неженените, женените, разведените, разделените и овдовелите. Проучването открило, че чувството на щастие е по-силно при женените, в сравнение с неженените, но само когато партньорът им присъства в стаята. Неженените докладват в по-ниска степен за нещастие в сравнение с женените, които били попитани, когато партньорът им не бил в стаята.

Други изследвания измерили финансовите и здравословните ползи от брака – и при мъжете, и при жените -  които според Долан могат да се обяснят с по-високите доходи и емоционалната подкрепа, позволявайки на женените да поемат рискове и да търсят медицинска помощ.

Въпреки предимствата на това да си неомъжена жена без деца, Долан смята че заради съществуващото схващане, че бракът и децата са признак на успех, стигмата може да накара някои от необвързаните жени да се почувстват нещастни.

“Виждате неомъжена жена на 40, която никога не е раждала и си казвате: “Срамота. Може би един ден ще срещне правилния човек и това ще се промени” А може би ще срещне грешния и нещата ще се влошат. Може да срещне човек, който я прави по-малко щастлива и влияе на здравето и, така че да умре по-млада”, казва Долан.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини