106 зрелостници се явяват днес на матура по български език

106 зрелостници днес са на изпит по Български език и литература в Първомай. Матурата се провежда в сградите на двете гимназии, като изпитваните са разменили училищата си.

39 са завършващите СУ „Златаров“, а останалите 67 – Професионалната гимназия.

Генерирането на теста за матурата стана тази сутрин в 5.30 часа в Министерството на образованието и науката, между 11 милиона възможни комбинации. Изпитният вариант съдържа 41 въпроса, като темата за 41-ия въпрос, за написването на интерпретативно съчинение или есе, ще бъде обявена след края на изпита. Той започна в 8.00 часа и продължава четири астрономически часа. Темата за 41-ия въпрос е под номер 13.

След 2 дена зрелостниците задължително ще се явят на втора матура, но по избран от тях предмет.

Над половината от завършващите ПГСС – 36 зрелостници за втори предмет са избрали Изпита за придобиване на степен за професионална квалификация. Предпочитаната години наред матура по биология са избрали 23-а, един ще се яви на математика и 7-на английски език.

Английският пък е най-предпочитан при абитуриентите от „Златаров“. При тях популярност набира философският цикъл. Част от младежите ще се явят на матура по биология и математика.  

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини