Създадоха микроскопична Мона Лиза върху квантово платно с ширина един човешки косъм

Известната картина Мона Лиза на Леонардо да Винчи бе пресъздадена в миниатюра върху “квантово платно” с дебелината на човешки косъм.

Физици използвали лазери, за да създадат репродукция на шедьовъра на Леонардо в ултраохладено петно от газообразна квантова материя.

Произведението било нарисувано чрез лазерно проектиране на прочутото изображение под микроскоп, за да стане миниатюрно, а след това резултатите били записани.

Лазерът взаимодейства със странните свойства на квантовата материя, за да промени плътността на атомите, създавайки по този начин пискели с различни сенки.

Изследователите копирали редица други изображения с помощта на същата техника – включително Звездна нощ на Ван Гог и снимка на един от квантовите физици.

Учените от университета в Куинсланд, създали миниатюрното произведение на изкусвото като охладили рубидиев газ до едва няколко милиардни от градуса над абсолютната нула – най-ниската възможна температура.

Газът не замръзва тъй като е твърде разреден, вместо това се държи като петно от газообразна квантова материя.

“Поставихме изображението върху прожектор, осветен от лазер, но вместо да го прожектираме в голям мащаб, ние го изпратихме наобратно чрез микроскоп, за да го направим миниатюрно ”, казва Тайлър Нийли, участник в изследването.

“Светлината отпечатва изображението на площ с щирина около 100 микрона”, добавя той.

Дебелината на човешкия косъм е между 17 и 181 микрона, което прави картината почти невидима с просто око – всеки пиксел от нея е с ширина едва 50 атома.

Странната квантова материя съставляваща платното, е вид конзензат Бозе-Айнщайн – мистериозното пето състояние на материята, наред с твърдите тела, течностите, газовете и плазмата.

Тя се образува когато материята се доближи до абсолютната нула, когато атомите почти не се движат един спрямо друг, а се струпват заедно и се държа така като че ли са едно цяло.

Тези матерали имат странни квантови свойства.

Нийли и колегите му изследвали тези необичайни свойства, когато открили че могат да творят нов вид изкуство, макар първоначалната им цел да била да разберат по-добре поведението на течностите.

“Надяваме се да добием нови познания за това как ежедневието ни произтича от микроскопичния квантов свят, за да разработим нови квантови технологии. А междувременно успяхме да създадем най-малкото в света произведение на изкуството”, казва Нийли.

Техниката разчита на странните квантови свойства на кондензата на Бозе-Айнщайн, докато атомите не бъдат измерени, те нямат определена позиция, а се държат като разпръстнати из системата.

Когато изследователите насочили лазери към материята, светлината помогнала за измерване на системата, разкривайки че атомите не се намират там където е насочен лазерът.

Атомите се концентрират в по-тъмните региони от изображението и създават произведение на изкуството.

Светлосенките в изображението отразяват плътността на атомите.

Макар полученото произведение да а е черно-бяло, изследователите могат да създадат и цветни версии чрез три различни изображения – синьо, зелено и червено, като след това ги комбинират с помощта на компютър.

Тези първоначални изображения демонстрират потенциала на квантовата материя като нов материал, с които могат да се създават произведения на изкуството.

Източник: dailymail.co.uk
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини