10 °C

Дебърското читалище получи в дар "Рибен буквар", издаден през 1944 година

Изображение 1 от 4

    "Рибен буквар", издаден през 1944 година подари Невена Рупцова на библиотеката в читалище „Пробуда“ - Дебър. Изданието е съхранявано години наред като семейна реликва.Невена Рупцова е читалищен доайен, дългогодишен самодеец и член на настоятелството. Своя дар е поднесла с думите „За да получаваш, трябва да дадеш“.

    Повод за подръка бе срещата на дебърци на тема „За буквите и словото“, посветена на Деня на българската култура - 24 май и 195 години от издаването на „Рибния буквар“ на д-р Петър Берон.

    Срещата бе организирана под патронажа на зам.-кмета Николай Митков. Тя започна със стихотворението „Българският език“ на Иван Вазов и Разказ за българската азбука, изпълнени от Петя Павлова и Ангелина Славова.

    Азбучна игра провокира хората от публиката да използват глаголица, за да напишат първата буква от името си.

    Присъстващите научиха много интересни и малко известни факти за Рибния буквар, за който авторът д-р Берон казва в предисловието си: „Сочиних тойзи буквар изперво със имяна, местоимения и прочия , пограмматически чин, щото сега да ся учат децата да сричат на тях и подире да ги имат за примери и помощ на грамматики“.

    Нели Атанасова поздрави публиката със свое стихотворение. Приветствие поднесе и почетният гост Николай Митков.

    Подареният „Рибен буквар“ се нуждае от реставрация – подлепяне, почистване и поправка. Нели Атанасова – секретар на читалището пое отговорността да пази това издание и да се погрижи за доброто му състояние.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      12
      123
      4 0
      11:06, 17 май 2019
      Тая Теодора пак чуланедочула-Невена Рупцова а не Елена.
    • 2
      Пи
      ПИТАГОР
      4 0
      13:12, 17 май 2019
      Тедата е уникум ва тува е най уникалния ми ученик пу матиматика голяму мозъчно аджилити пуказваше къту малка ама сига нещо и е диеградирал мозъка.
    Последни новини