Издирването на Зайков продължава. Преглед на печата

Убийствата в Костенец са сред водещите теми на петъчните вестници.

"Ще си тръгнем от Костенец, когато случаят приключи, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов по повод на продължаващото издирване на заподозрения за убийство Стоян Зайков. Той призова да не се злоупотребява и да не се подават недоброжелателни сигнали, както и хората да не предприемат самостоятелни действия в случай, че забележат издирвания мъж, съобщиха от пресцентъра на МВР. "Издирването на заподозрения продължава, за съжаление към този момент нямаме резултат. Единственото положително, което можем да отбележим е, че хората започнаха да се активизират и да ни помагат. Използвам момента да подчертая, че получаваме доста сигнали, сред които за съжаление и недоброжелателни. Не може да се злоупотребява с подобни случаи, още повече когато е известно, че полицията реагира сериозно и проверява абсолютно всеки един сигнал. Няма как някой от тях да бъде подценен", подчерта главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов и апелира да се спре с подаването на фалшиви сигнали, които затрудняват работата на служителите. "Двете убийства по динамика на престъпленията не си приличат, нямаме категорични данни, че извършителят е един и същ. Единственото, което към момента можем да кажем със сигурност, е часът на смъртта е на 14 май вечерта. Според събраните данни е използван ловен патрон, 12 калибър, на този етап не можем да кажем категорично вида на оръжието. Следи от взлом няма в къщата, където е намерено тялото на втория убит. Още не са готови назначените експертизите, които могат да ни дадат по-голяма категоричност, за да кажем, дали извършителят е един и същ. И в двата случая нямаме данни за съучастници. Всеки един сигнал приемаме с еднаква сериозност и подхождаме абсолютно отговорно. Получихме съобщение, че заподозряното лице се укрива в една къща, колегите от СОБТ, отивайки на място, преценявайки ситуацията, при влизане са използвали светлинна звукова граната, тя цели да дезориентира евентуалния извършител", поясни още главният секретар на МВР. "Нашата основна цел е да гарантираме живота и здравето на гражданите, да гарантираме живота и здравето на полицаите, затова обмисляме всеки един ход, използваме само специално обучени служители. Още от самото начало работим и с нашите психолози. Денонощно сме тук и ще си тръгнем само, когато случаят приключи", категорично заяви главен комисар Иванов. Той още веднъж апелира хората да подават сигнали в полицията и да не предприемат самостоятелни действия, защото издирваният е опасен." - в. "Труд".

"Паниката сред жителите на Костенец расте след като седми ден убиецът на фризьорката Малина Стоян Зайков-Чане е неоткриваем. Истерията стана още по-голяма след като напук на внушителното присъствие на полицаи и барети г вчера беше намерен застрелян братовчед и съсед на Чане. 42-годишният Валентин Петров е убит с ловна пушка, различна от оръжието на убийството на Малина, обясни главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Въпреки обясненията му, че няма доказателства кой е виновен за смъртта му, местните са убедени, че и втората жертва е дело на бившия затворник Стоян. Засега е ясно, че убиецът на Валентин е влязъл в дома му през прозореца. От него са открити следи на тавана. Не са готови обаче пробите от ДНК експертизата, които да докажат кой е убиецът . Валентин е гръмнат с 12 калибър. Милена е застреляна с 22 калибър. В Костенец вече вървят слухове, че Чане има списък от хора, с които иска да си разчисти сметките след като вече има два трупа на сметката си. В същото време стана ясно, че много хора разиграват нарочно с фалшиви сигнали струпаните в Костенец полицаи и барети, към които се присъединиха и антимафиоти. Днес участниците н акцията по издирване на Зайков щурмуваха с шумозаглушителна граната къща в близкото село Очуша, а след блокираха и училището "Св; св. Кирил и Методий" в града, хвърляйки в паника деца, учители и родители. "Издирването на заподозрения продължава, за съжаление към този момент нямаме резултат. Единственото положително, което можем да отбележим е, че хората започнаха да се активизират и да ни помагат. Използвам момента да подчертая, че получаваме доста сигнали, сред които за съжаление и недоброжелателни. Не може да се злоупотребява с подобни случаи, още повече когато е известно, че полицията реагира сериозно и проверява абсолютно всеки един сигнал. Няма как някой от тях да бъде подценен", коментира ситуацията главният секретар на МВР Ивайло Иванов и апелира да се спре с подаването на фалшиви сигнали, От МВР предупредиха, че Зайков е особено опасен и никой не трябва да се опитва да предприема каквито и да било мерки, ако го види, освен да съобщи в полицията. Криминалният психолог Тодор Тодоров пък коментира пред bTV, че макар да няма опасност за обикновените хора в Костенец, би посъветвал всички, които са имали лични отношения с беглеца, да се обърнат към разследващите, за да гарантират собственото си оцеляване. Той определи Зайков като асоциален, егоцентричен и страхлив човек, който е загрижен единствено за себе си и собственото си оцеляване. "Той би могъл да се крие навсякъде, където му е познато на него. Защото такива хора като него мислят само за себе си и постъпват така", обясни експертът. Тодоров допълни, че не се интересува от нищо и от никого. По думите му в подобни случаи е важно издирването да е целенасочено и добре планирано." - в. "Стандарт".

В. "Стандарт" информира за интерконектора с Гърция: "Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият премиер Алексис Ципрас ще дадат началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. Интерконекторът между двете страни е един от приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз, съобщиха от правителствената пресслужба. Проектът е изключително важен и от гледна точка осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа. Церемонията за даване началото на строителните дейности по проекта ще се състои на 22 май 2019 г. до с. Кирково."

Събитията в сектора на земеделието също са сред тематичните акценти.

"Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" гласува освобождаването на заместник-изпълнителния директор на Фонда Иванка Багдатова-Мизова, считано от днес. УС избра на нейно място Евдокия Кръстева. Кръстева има две магистратури - по право и по аграрна икономика от Университета за национално и световно стопанство. В периода февруари 2001 г.- юни 2008 г. е била главен секретар на Изпълнителната агенция по лозата и виното. От октомври 2012 г. до юли 2015 г. е съветник по кохезионната политика в постоянното представителство на България в Брюксел. От юни 2008 г. до момента работи в Министерски съвет като държавен експерт в дирекция "Централно координационно звено" и началник отдел в дирекция "Мониторинг на средствата от ЕС". Заради скандала с къщи за гости, строени с европейски пари по земеделските програми и използвани не по предназначение, Румен Порожанов се раздели с поста си на земеделски министър. Срещу него прокуратурата стартира разследване. Мястото му зае Десислава Танева. Веднага след като депутатите одобриха кандидатурата ѝ, тя увери, че Иванка Багдатова-Мизова, чийто телефонен номер бе посочен в обява за къща за гости, ще бъде освободена от поста заместник-председател на ДФ "Земеделие"..." - в. "Сега".

"Новият земеделски министър Десислава Танева, която за втори път зае поста, заяви пред Би Ти Ви, че още в първия си мандат е имала съмнения около изграждането на къщите за гости с европейски пари. По думите ѝ последният сключен договор за отпускане на средства от ЕС по тази програма е от септември 2014 г. и е малко преди да встъпи в длъжност като министър във втория кабинет на Бойко Борисов. "Усещането за корупция е много тежко, репутационният риск също. Съмнението, че ще има проблеми с къщите за гости ми е от първия ми мандат", каза Танева и предположи, че повечето от тези къщи са направени в рамките на зададената процедура от Брюксел, но оставало съмнението дали се използват по предназначение. Според нея къщите за гости са друг начин за изкарване на прехраната на живеещите по селата, които се занимавали основно със земеделие. Тя коментира и случаите, при които роднини или близки на политици са изградили къщи за гости. Заради подобен случай оставка подаде зам.-министърът на икономиката Александър Манолев. Танева пък смени на поста Румен Порожанов, който ръководи Държавен фонд "Земеделие" по време на отпускането на парите за къщи за гости. В момента той е разследван от прокуратурата. "Всеки има втори или трети братовчеди, но не всички са в добри отношения. Не може защото имаш роднини политици, да не можеш да работиш. Ако е имало лобизъм, всичко е установимо", добави земеделският министър. Тя каза още, че няма къща за гости и е декларирала всичките си придобивания. По думите ѝ след влизането ѝ в политиката през 2007 г. се е въздържала да купува имоти заради усещането, което щяло да се създаде." - в. "Дневник".

"Танева поиска оценка на щетите от градушката в Карлово и Нова Загора По разпореждане на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева са сформирани комисии за оценка на щетите от градушката в населените места край Карлово и Нова Загора. Представители на общинските земеделски служби започват още утре обследвания на пораженията. Те ще имат задача да опишат щетите на земеделските стопани, за да им бъдат изплатени в най-кратки срокове обезщетения. Утре засегнатите населени места ще бъдат посетени от директора на Областна дирекция Земеделие-Пловдив и директора на Областна дирекция Земеделие-Сливен. За улеснение на засегнатите стопани е създадена организация за подаване а заявления за обезщетение до кмета на населеното място. Това съобщиха от МЗХГ. От Изпълнителна агенция за борба с градушките съобщават, че в района на село Каравелово и в района на Нова Загора не са извършвани противоградови действия, тъй като те са извън защитавана територия. От Агенцията припомнят, че не се извършват противоградови действия и над населени места. До края на месеца се очаква да стартира дейността на новоизградената ракетна площадка и команден пункт в района на Област Стара Загора-Тъжа." - в. "24 часа".

Евроизборите също неизменно са сред актуалните теми.

"При машинното гласуване на евроизборите на 26 май избирателите ще упражняват правото си на глас посредством специална пластмасова смарткарта, която ще се поставя в четеца на машината. Това стана ясно при демонстрация на машинното гласуване в Централната избирателна комисия. След като упражни правото си на глас, избирателят ще получи разписка, в която ще бъде записана партията, за която е гласувал, както и дали е осъществил преференция за някой от кандидатите. Стефан Митков от екипа на фирма "Сиела норма", която спечели обществената поръчка за наемането на три хиляди машини за евроизборите, обясни: "Тази машина, мисля че ще се убедите сами, че е по-лесна от работата с банкомат, а всички пенсионери си получават повечето пенсии от банкомат". 3300 машини, предназначени за гласуване на европейските избори на 26 май, вече са доставени на склад в София. Машините са нови и са произведени тази година в Тайван по дизайн на "Smartmatic", специално за евровота у нас и вече е започнал процесът на тяхното одитиране. "Машините са напълно готови за изборния процес", увери Веселин Тодоров, изпълнителен директор на фирмата-доставчик "Сиела норма". Във връзка с публично оповестената информация за манипулация на изборите във Венецуела, където също се е гласувало с машини на "Smartmatic", Тодоров обясни, че вотът там е проведен перфектно от гледна точка на машинното гласуване, а фирмата не носи отговорност за последвали нарушения. Именно затова тя е прекратила и договора си с венецуелската държава. Експедирането на машините в секциите ще започне на 24 май. "Имаме сложната задача да посетим, обслужим и поддържаме процеса в много градове и села", обясни Тодоров. Според последните промени в Изборния кодекс за настоящите европейски избори с машини ще се гласува в 3 000 секции, а на следващите местни избори - в 6 000. Оттам нататък страната ни поема по пътя на пълното въвеждане на машинно гласуване. В петък пък предстои да бъде готов предварителният одит на машините. Според екипа, който го извършва, те са доста по-надеждни и функционални от тези през 2016. "Имат своите пропуски и ще бъдат предложени процедури за тяхното коригиране", обясни доц. д-р Златогор Минчев от БАН, който е член на проверяващия екип. Как се гласува машинно? Първо се снема самоличността на избирателя от секционната избирателна комисия. След като устно заяви, че желае да гласува машинно, му се дава електронна карта, която да постави в четеца на машината. Екранът визуализира изборната бюлетина, върху която гласоподавателят трябва да отбележи своя вот. След гласуването от машината излиза разписка, която се сгъва и поставя в специално определена кутия, различна от урната за хартиени бюлетини. Тестовете показват, че машинното гласуване отнема само няколко секунди и не е по-сложно технически от използване на банкомат." - в. "Стандарт".

"Около 400 милиона европейци от 28 страни ще се отправят към избирателните секции в дните от 23 до 26 май, за да изберат законодатели, които да ги представляват в Европейския парламент през следващите пет години. Следва справка за това мащабно проявление на демокрацията - многонационалното гласуване за единствената демократично избрана институция на Европейския съюз. Кой, кога и как ще гласува в ЕС Изборният маратон в Европа започва на 23 май в Холандия и Великобритания - ако, както изглежда, Обединеното кралство все още е член на ЕС тогава. Избирателите в Ирландия излизат на следващия ден. Хората в Латвия, Малта, Словакия и Чехия гласуват на 25 май, а в останалите 21 страни бюлетините ще се пускат на 26 май. Гласоподавателите във всяка държава от ЕС ще избират част от 751-те законодатели в Европейския парламент, който заседава в Брюксел и Страсбург. Тази бройка може да бъде сведена до 705, в случай че Великобритания одобри сделката за Брекзит преди началото на изборите. Местата в Европейския парламент са разпределени пропорционално според числеността на населението на страните. Кипър, Люксембург и Малта имат най-малко места - по шест, а държавата с най-голямо население, Германия - 96. Резултатите във всяка страна ще бъдат оповестени на 26 май след затварянето на последната избирателна секция в ЕС. Колко важен е европарламентът? Правомощията на законодателното събрание бавно се увеличават. Парламентът помогна за подобряване на безопасността на въздушния трафик в Европа, за ограничаване на използването на пластмасата, сложи край на таксите за телефонен роуминг в рамките на блока, подсили защитата на личните данни, постави цели в борбата с климатичните промени, намали емисиите на въглероден двуокис от автомобилите. Той има думата и по договорите - от търговските преговори до Брекзит..." - в. "Дневник".

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини