Приемат документи за потребители и персонал по нов социален проект

Започна приемът на документи на желаещи да бъдат потребители или да работят като част от персонала по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Първомай”.

Предоставяната по него социална услуга е нов вид мобилна патронажна грижа за хора в напреднала възраст в тяхната домашна среда. Неотдавна кметът на общината Ангел Папазов подписа договор в Министерството на труда и социалната политика. Проектът е финансиран от Европейски социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Срокът за изпълнение е 14 месеца, считано от 2 май 2019 г.

Грижата ще включва комплекс от услуги – битова помощ в дома, рехабилитация насочена към възстановяване и социална интеграция, психологическа подкрепа, която ще създаде възможности за водене на самостоятелен и незвисим живот.

Предвижда се след като изтече срокът на Проекта услугата да продължи да се предоставя на нуждаещите се, но вече финансирана от държавния бюджет.

Община Първомай набира потребители на услугата и персонал, чрез провеждане на конкурс, разбрахме от ръководителя на Проекта Борислава Генова.

На 16 май 2019 г. стартира приема на документи за кандидатстване на потребители на услугата патронажна грижа по проект BG05M9OP001-2.040-0007-C01, „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Първомай”. Целта на дейността е да се проведе прозрачна и ясна процедура за подбор на потребители, при прилагане на индивидуален подход. Дейността включва информиране, подаване на заявления, оценка и класиране на кандидат - потребителите на услугата патронажна грижа. Патронажната грижа ще е вид мобилна форма на социална услуга и ще включва комплекс от услуги като:

- помощ в дома, която включва дейности като почистване, пране, социални контакти и др.;

-медицински услуги, недублиращи тези предоставяни от НЗОК – мерене на кръвно, поставяне на инжекции, смяна на превръзки, контрол върху приема на лекарства и др.;

-рехабилитация, насочена към възстановяване и социална интеграция и медицинска рехабилитация;

-психологическа подкрепа, която ще създаде възможности за водене на самостоятелен и независим живот, да изпълняват социално значими роли и да бъдат активно участващи и допринасящи граждани в обществения живот.

За ползване на услугата могат да кандидатстват:

- Възрастни хора над 65 г.1 с ограничения или в невъзможност за самообслужване, поради причини от различен характер, живущи на територията на община Първомай;

- Хора с увреждания и техните семейства, в невъзможност за самообслужване, които поради причини от здравословен характер са поставени в социална изолация, живущи на територията на община Първомай.

Жителите на Общината, които попадат в гореописаните рискови групи по проекта и желаят да получават услугата патронажна грижа, ще имат възможност да подадат заявление, като след извършена оценка на индивидуалните им потребности и направен подбор, ще могат да получават здравно-социални услуги до 2 часа на ден.

Услугите, които ще получават потребителите, ще се осъществяват от медицински специалисти, психолог, рехабилитатор и домашни помощници.

Екипът за организация и управление на проекта ще извърши класиране на кандидатите за потребители въз основа на оценка на индивидуалните потребности на кандидатите.

Процедурата ще съдържа: подготовка на стандартен пакет от документи за кандидатстване от страна на потенциалните потребители на услугата; извършване на оценка на индивидуалните нужди на кандидат-потребителите; класиране и подбор на потребителите на услугата патронажна грижа.

Заявленията са типови – вземат се и се подават в ст. 216 в сградата на Общинска администрация – Първомай, могат да се изтеглят и от интернет сайта на общината.

Две медицински сестри, един психолог и един рехабилитатор ще бъдат назначени на трудов договор със заетост 4 часа на ден, 18 домашни помощника ще бъдат почасово заети по 6 часа на ден, ще бъде назначен и един шофьор на 8 часа дневна заетост.

Образците от необходимите документи, които следва да бъдат предоставени за участие в подбора са на разположение на кандидатите в стая 216 на Общинска администрация, или на интернет страницата на Община Първомай www.parvomai.bg. Документите ще бъдат приемани в Общинска администрация гр. Първомай, ул. „Братя Миладинови – юг” 50, стая 216, всеки работен ден от 8,30 до 12, 00 часа и от 13,30 до 16,30 часа. Срокът за подаване е от 16 май 2019 г. до 29 май 2019 г. /включително/.

Подборът ще протече в два етапа – проверка за съответствието на представените документи с обявените изисквания – административно съответствие и интервю.

Интервюто ще се проведе от комисия и има за цел да установи в каква степен всеки кандидат притежава професионалните качества, необходими за изпълнението на длъжността.

След приключване на работата си, комисията изготвя списък с класираните кандидати в тридневен срок от провеждането на интервюто, който публикува на сайта на Община Първомай и на информационното табло.

Красимира Ст.Славова

1Следва да се има предвид, че лице над 65 годишна възраст с ограничения или в невъзможност за самообслужване” се разбира лице, навършило 66 годишна възраст. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ве
    Ветеран
    0 0
    12:21, 16 май 2019
    Да питам само защо няма за коментари оставено да коментираме новия клуб на Бсп дето е създаден стига само се втълпява на хората за тва Бсп половин век и повече бяха на влас стига им толко стига само за тях дайте нещо по така
Последни новини