Строят архипелаг от плаващи соларни острови в Нидерландия

Една пречиствателна станция за питейна вода, собственост на базираната в Нидерландия водоснабдителна компания PWN – Waterleidingbedrijf Noord-Holland, ще стане собственик на 15 плаващи соларни електроцентрали с общ капацитет от 25 MW.

Инсталациите ще бъдат разположени от Floating Solar B.V. в пречиствателната станция на PWN в Андийк в провинция Северна Холандия. Плаващата соларна електроцентрала ще захранва производството на около 120 милиона литра питейна вода дневно.

Плаващата слънчева инсталция ще използва 73 500 слънчеви панела, разпределени в 15 кръгли острова с диаметър 140 метра всеки. Строителството на първите три инсталации вече е започнало, като завършването им е планирано за ноември.

Проектът се осъществява с малко закъснение, казва Floating Solar, поради местните законови разпоредби, отнасящи се до птиците. Тези норми предвиждат само три месеца през годината, през които могат да се извършват стропителни работи по подобни водни повърхности.

Соларните инсталации ще се основават на технологията на системата за проследяване на слънцето, при която гарантира, че панелите се въртят към слънцето през деня. Системата се основава на алгоритъм, който казва, че може постепенно да коригира позицията на панела и да увеличи добива на системата с около 30%. „Специално проектираната плаваща конструкция е успешно тествана при най-тежките условия далеч от брега“, заявиха от компанията.

„Нашата цел е да станем енергийно неутрални“, каза пък директорът на пречиствателната станция Йоке Куперус. „Затова искаме да генерираме 100% от енергията си от устойчив източник“.

Изобилието от водни басейни в страната всe повече представлява интерес за соларните инсталатори. През февруари местната фондация за приложни изследвания на водите STOWA даже публикува насоки и инструменти за разработчиците на плаващи PV инсталации.

Източник: greentech.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини