11 май - Ден на Светите равноапостоли Кирил и Методий

Изображение 1 от 2

    11 май се утвърждава като важен ден от празничния календар на Българите през Възраждането. Той се превръща в ден за почит на светите братя Кирил и Методий, благодарение на волята на целия български народ, живеещ под заплахата на турския ятаган.

    В началото той е само част от училищните тържества, с които се бележи края на учебната година.

    Първи известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май във възрожденската ни книжнина, има в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.  През 1857 г. денят на светите братя е почетен в българската църква "Св. Стефан" в Цариград, заедно със служба и за св. Иван Рилски. От страниците на Цариградски вестник от 26 април 1858 г.  читателите  научават, че в Пловдив и други градове българите започнали да честват вместо „Три светии” „Св.Св. Кирил и Методий” като училищен празник.

    От 1863 г., 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. А Ботев през 1876 година използва празника, за да произнесе прочутата си реч, в която открито настоява за борба.

     

    След Освобождението 11 май става общоучилищен празник на славянските първоучители. Тогава се заражда идеята за химн. През 1892 г. в Русе, Стоян Михайловски, по това време учител в Мъжката гимназия, написва "Върви народе възродени". През май 1901г. учителят от Петокласното Ловчанско училище Панайот Пипков написва музиката към текста.

    С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът, отбелязван от държава и Църква, вече се чества на един ден - само на 24 май. След 1969 г. се провежда изкуствена секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар, затова днес вече си имаме два празника - църковен (11 май) и светски (24 май).

    В годините на засилен интерес към историческо ни минало и преоткриване на важни моменти свързани с периоди на възход на българската държава, нашите възрожденци отделят достойно място на ролята на славянските просветители за културно-историческото развитие на Източна Европа.

    След повече от един век - през 1980 год., това признание идва  и от папа Йоан Павел II, който ги обявява за покровители на Европа.

    11 май е ден не само на Светите равноапостоли Кирил и Методий, този ден за свой празник са избрали и българските библиотекари – хората, които служат на писменото слово, като го съхраняват и разпространяват с идеята то да пребъде. Българските библиотекари заслужават този ден на признание, защото да бъдеш библиотекар в България не е просто професия и препитание, а призвание, на което си отдаден. Това е кауза, на която служат неотклонно през годините, независимо от политически и икономически кризи, преходи, подценяване от държавата и обществото, лоша материална база и ниско възнаграждение за нашия принос.

    Честит празник на пазителите на книжнината!

    Честит празник на общинската библиотека Кирил и Методий, която бележи 125 години съществуване!

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Въ
      ВъзмОтен
      3 0
      14:18, 11 май 2019
      Кирякова,точно това ли заглавие трябваше да окепазиш?! "Метдоий"🙄
    • 2
      Оф
      Оф
      2 0
      14:19, 11 май 2019
      То да е само заглавието...
    Последни новини