Разговорите на пилотите на изгорелия самолет на летище Шереметиево

Разговорите на пилотите на изгорелия самолет Sukhoi Superjet 100 (SSJ-100) с диспечерите в московското летище Шереметиево бяха дешфрирани и публикувани от REN TV.

Командирът на самолета Денис Евдокимов казва на диспечерите, че мълния е ударила самолета, но оценя получените щети като сериозни, но не критични. "Искаме връщане. Загуба на радиокомуникация и самолетът гори в мълния", казва той.

Пилотът предава сигнал Pan-Pan на земята, което означава, че самолетът е изложен на риск, но не се изисква незабавна помощ. Той отбелязва, че има проблеми с радиокомуникациите и автоматичния контрол, но ситуацията се развива нормално. След известно време Евдокимов казва, че не е готов за кацане, и иска разрешение да направи втори кръг, за да заходи към пистата. Накрая пилотът решава да кацне не визуално, а по прибори.

Диспечерът пита Евдокимов как планира да кацне с отказала автоматика. В отговор обаче пилотът съобщава, че избира заход с ILS.
Т.е. планира да използва така наречената курсо-глисадна система, поддържана от автоматиката на SSJ 100 и от съответното оборудване на летище Шереметиево. Системата следи траекторията на кацането, като показва на пилота отклонението от желаната траектория във височина и план. Пилотът може само да коригира полета по показанията на циферблата.

След това аварийните служби поискали диспечерът да провери дали пилотът ще може сам да управлява след кацането. Те били информирани, че самолетът каца в редовен режим.

Но както вече съобщи "Комерсант", SSJ 100 удари бетона с явно завишени пътна и вертикална скорости, като по този начин предизвиква серия от "скокове" на самолета над пистата, наречена в авиацията прогресивни оскоци. В резултат на ударните претоварвания, които се получават, резервоарите за гориво се разрушават, тонове керосин се възпламеняват, като за миг превръщат цялата задна част на самолета в огнен ад.

По-рано бе съобщено, че съдейки по първите данни, получени от бордовите самописци, катастрофата може да е предизвикана от скок в напрежението, когато самолетът попада във фронт на гръмотевична буря, заедно с неоправдани действия на пилотите.

Самолетът SSJ-100 катастрофира на летище Шереметиево на 5 май малко след излитането. Пилотите на самолета, който изпълняваше полет от Москва до Мурманск, поискаха аварийно кацане. То протече тежко, самолетът се възпламени. Бяха убити 40 пътници и една стюард. Повечето от тях са загинали от отравяне с изгарелите газове. Оцеляха 37 души, включително четирима членове на екипажа.

Според командира на самолета и други членове на екипажа, лайнерът е бил ударен от мълния, след което автоматиката е отказала и са възникнали проблеми с комуникацията.

Според основните версии на разследването, инцидентът може да се дължи на недостатъчна квалификация на пилотите и наземния контрол, неблагоприятни метеорологични условия и неизправност на самолета.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини