Върнаха у дома мечетата, намерени край Доспат /видео/

    Експерти от Министерство на околната среда и водите и Фондация „Четири лапи“ върнаха в природата трите мечета, които бяха намерени изоставени на 21 април миналата година в района на язовир Доспат.

    Мечетата прекараха изминалата година в гръцкия център „Арктурус“. Изборът беше направен заради експертите там с опит в реадаптацията на кафяви мечки. Целта бе да се осигурят условия за реадаптация на животните и последващото им връщане в природата.

    Експертите от гръцка и българска страна съвместно са определили подходящо за връщане място в Национален парк „Централен Балкан“, като са сметнали че то отговаря напълно на необходимите характеристики. Мястото, където вече порасналите мечата ще живеят попада в границите на резерват, в койато има специален контрол от служители на Националния парк  „Централен Балкан“.

    Как ще се чувстват оттук насетне новодомците, еколозите ще проследят чрез маркерите по тях. От МОСВ са предоставили три нашийника за проследяване със специфични каишки, които се разтягат, за да не причиняват нараняване на мечките при растежа им. Предвиденият период за проследяване е 18 месеца.

    Подобна акция се осъществява за първи път у нас и има единични подобни случаи в Европа.

    От МОСВ публикуваха и клип от действията по връщането на мечетата в естествена среда, в него има ретроспекция и за ситуацията отпреди една година.

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини