„КЪЩАТА НА КАРЛСОН“: Апартамент с двор и асансьор на покрива

Къща с двор, асансьор, озеленяване и всички екстри, но построена върху покрив на жилищна кооперация.  След проверка на NOVA се оказа, че това не е фалшива новина. Архитектурното чудо се намира в столичния квартал „Лозенец“ на ул. „Минзухар“.

Собствениците живеят на последния, седми етаж, и са си направили асансьор, за да могат лесно да излизат на покрива. От кадри, които екип на NOVA засне с дрон стана ясно, че къщата е направена като вила, с озеленяване, климатици, соларни панели, има дори и дръвчета.

Илона Ангелова е собственичка на къщата и на апартамента, който се намира под нея. Тя е лекар по професия. По думите й е наследила имота и не знае дали има документи. „Това не е къща, това е стая. Не знам точно откога съществува, може би откакто са направили апартамента, предполагам, че някъде над 20 години. Не знам как е направено точно, наследила съм го от сестра ми и зет ми“, коментира Ангелова.

„След вашия сигнал сме проверили всичко. Нямаме документи за такова нещо, нито ние, нито архитект Здравков. По документи има разрешение за строеж на сграда с плосък покрив, но към момента виждаме, че не е плосък“, коментира кметът на район „Лозенец“ Любомир Дреков.

По думите му ДНСК е сезирана. „Сградата е с висока категория и те са институцията, която трябва да провери и да отсъди законно ли е или не и какво трябва да се направи“, каза още той.

Според Дреков към момента не е подаван сигнал и никой не е сигнализирал за нередност. „Ако се окаже, че строителството е незаконно – постройката ще бъде премахната“, каза още той.

Относно казуса с ул. „Константин Петканов“ в кв. „Витоша“, където собственици, които би трябвало да са обезщетени разкопаха улицата, Дреков коментира: „Това е факт. Явно се търси ефекта да става цирк и да ставаме известни. Това  е моето обяснение. Тъй като са минали почти 10 години оттогава, самата заповед за отчуждаване е обезсилена. Дори и да иска, Столична община не може да се позове на нея, за да изплати това обезщетение“.

По думите му самият той е предложил да се направи ново производство, за да може по максимално бърз начин хората да си вземат парите. „Защо и как съдът през 2010 г. е постановил тази цена, аз не мога да кажа. Направил съм оценка, възложил съм я на лицензиран експерт оценител. Той е казал, че цената е 115 евро на квадрат“, каза още той.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ко
    кондор
    4 0
    10:52, 7 май 2019
    Гледай сега български будалък. Вместо да платят ноу-хау на изобретателния собственик на апартамента, властите ще бутат къщата като незаконна. А законно ли е 30-годишното ограбване на българския народ от шепата комунистически запъртъци. това е, винаги се правим на по-католици от папата.
Последни новини