Елена Йончева посети Димитровград, коментира темите за бедността, корупцията, енергетиката и селското стопанство

Изображение 1 от 20

    Водачът на листата за евроизборите на „БСП за България“, Елена Йончева, посети Димитровград на 2-ри май, заедно с кандидатът за евродепутат и заместник-председател на БСП Деница Златева, депутатът Виолета Желева и Областният председател на партията за Хасково – Емилия Масларова.

    При вчерашната си обиколка из региона Йончева посети торовия завод в града – Неохим, след което се срещна с журналисти и симпатизанти пред градска библиотека „Пенньо Пенев“, където засегна темите за бедността, корупцията, енергетиката и селското стопанство.

    На срещатата Йончева посочи, че причината България да не е влязла в Шенгенското споразумение, което премахва граничния контрол на вътрешните граници на държавите в него, е голямата корупция в страната. За тази корупция, според Йончева, на практика е виновно правителството на Бойко Борисов, което е в основата на проблема. В последния доклад на Европейската Комисия, според водачът на листата за евроизборите на „БСП за България“ Елена Йончева, от февруари месец се казва следното – че „2/3-ти от сигналите за корупция при известни български политически лица не се разследват от съответните органи. Това е констатация на Европейската комисия“, допълни тя.

    Йончева констатира и фактът, че България е на първо място по бедност в Европейския съюз и този проблем само се задълбочава. Според доклада на Европейския съюз 40% от българите са на границата на бедността. Допълни, че всеки втори българин на възраст между 20 и 39 години заминава извън България заради бедност и корупция. Тенденцията за обезлюдяване на страната се задълбочава и това ако продължи, държавата ни ще се превърне в „демографска пустош“, което на езика на експертите означава, че 60% от територията на България ще има население от 10 човека на квадратен километър, тоест ние на практика изчезваме“, допъни Йончева.

    За енергетиката Йончева коментира, че България отново е извън Европейския съюз. „В момента кранчето на газта се държи от нашата южна съседка Турция. Борисов предаде Южен поток, който се превърна в турски поток, а Германия успя да устои и в момента се строи Северен поток 2“.

    За бъгарското село и селскостпанския сектор Елена Йончева коментира, че българските села са обезлюдени, че всяко 10-то българско село е без жители или с по-малко от 10 души – перспективата е трагична. В селата могат да бъдат вкарани парите от ервосубсидиите, но това не се прави. Йончева продължи, че „когато говорим за селското стопанстъво, съвсем целенасочено се унищожават малките и средните стопанства, които са в основота на всяко село за да има живот в него. Ще ви дам конкретен пример с европейските субсидии: За миналия програмен период 2014-2020 година Европа ни дава 7 милиарда и 400 милиона лева субсидии, но какво се случва – 70% от тези субсидии се вземат от по-малко от 100 стопанства, като имайте предвид, че в България има регистрирани около 90 хил. стопанства. Един много малък процент вземат 70% от тези субсидии и те отиват в едрото стопанство, в едрото земеделие. По този начин ние не можем да съживим българските села, а това зависи от правителството, което е на власт, от него зависи как тези субсидии да бъдат използвани за българското село, за неговото съживяване, за връщане на българите в България, за това да искат българските трудоспособни младежи да се върнат в селата, за да отглеждат плодове и зеленчуци, защото когато отидем в магазина се чудим, защо 80% от плодовете и зеленчуците не са български. Има причина да не са български и тя е, че 70% от субсидиите са разпределени на по-малко от 100 земеделски стопанства, при положение, че в България има регистрирани 90 хиляди стопанства.“

    След срещата пред градскта библиотека делегацията на социалистите посети зеленчуковия пазар в центъра на Димитровград, където се срещнаха и разговаряха с търговци и производители на теми за производството в селскостопанския сектор. Коментираха темата за изчезващата и намаляващата българска продукция от пазарите и в търговската мрежа. Продавачи очертаха като проблеми пред родното земеделие липсата на млада работна ръка, ниските европейски субсидии и недостигащите национални доплащания за производителите.
    По-късно през деня от 18:30 часа в зала „Гросето“ се организира среща на кандидата за евродепутат и заместник-председател на БСП Деница Златева със симпатизанти и поддръжници на партията.

    Купуването и продаването на гласове е престъпление!

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET
    Последни новини