Извънземна прашинка, открита в Антарктида, обогатява познанията ни за Слънчевата система

Миниатюрна, извънземна прашинка от отдавна загинала звезда, бе открита от учените в каменен метеорит в Антарктида.

Космическата прашинка бил изхвърлена в пространството от експлоадираща звезда, много преди нашето слънце да е съществувало.

Подобни миниатюрни находки ще ни помогнат да идентифицираме ранната комбинация от материали, от които са се формирали слънцето и планетите, а в крайна сметка и животът. Те обаче са истинска рядкост, защото било трудно да се оцелее в хаоса на зараждаща се Слънчева система.

Сега учените се надяват малката прашинка да им подскаже повече за условията, спомогнали за формирането на всичко около нас.

Прашинката е наречена LAP-149 и е единствената позната ни частица от графит и силикати, която може да бъде проследена до определен вид звездна експлозия, съумяла да оцелее през цялото това време. След изхвърлянето си при експлозията, тя пътувала из космическото пространство и пристигнала в нашата Слънчева система, уловена от примитивен метеорит.

Подобни експлозии стават, когато бинарна звездна система включва останките от умираща звезда, позната като бяло джудже, прикрепена към друга звезда – обикновено червен гигант. С избледняването си бялото джудже поглъща материал от по-големия си спътник, а след като нарасне достатъчно, изхвърля нови химични елементи в космическото пространство и помага за разпространението им из други слънчеви системи.

Така от водород, хелий и литий, разнообразието от химични елементи във вселената нараснало значително. Без подобно развитие, не би имало живот.

За да разберат повече за процеса, изследователите анализирали миниатюрната прашинка на атомно ниво, с помощта на най-съвременни технологии, за да разберат повече за произхода и. Открили голямо количество странен въглероден изотоп, познат като 13С.

Въглеродните изотопи, на които учените се натъквали до момента от планети и други тела в Слънчевата система били 50С, изотопът С13 в LAP-149 бил обогатен над 50 000 пъти.

Всичко това свидетелства, че миниатюрната прашинка е била част от градивните елементи на Слънчевата система.

За момента учените не могат да кажат на каква възраст е, защото не съдържа достатъчно атоми, но се надяват да открият нови, по-големи частици, за да разберат как те са помогнали за формирането на Слънчевата система.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини