Лидерът на Ислямска държава се появи във видео за пръв път след 5-годишно мълчание

Смятаният за лидер на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади се появи във видеоклип за първи път от 5 г. насам.

В него Багдади - който през 2014 г. обяви от Мосул създаването на "халифат" на територии в Сирия и Ирак - казва, че битката за последната крепост на групировката - Багуз - е приключила и добавя, че много битки ще дойдат след тази.

Той казва още, че кървавият Великден в Шри Ланка със стотици убити и ранени е отмъщение именно за падането на иракския град Багуз.

Ликът на Багдади изчезва към края на видеото и се чува аудио запис с гласа му. Говори за нападенията в Шри Ланка. Именно това дава повод за предположение, че коментарът за Шри Ланка е направен след записването на видеото.

Той говори за бунтовете в Судан и Алжир и подчертава, че джихад е единственото решение за "тираните". 

Твърди, че групировката ще отмъщава за смъртта и арестите на своите бойци и че "Ислямска държава" е извършила 92 операции в 8 страни като "отмъщение за своите братя".

Неясно е кога е било записано 18-минутното видео. "Ислямска държава" твърди, че е от април. На него се виждат още хора със закрити лица, които разговарят с брадатия мъж.

Записът беше излъчен от медията на групировката al-Furqan.

Абу Бакр ал Багдади е роден през 1971 г. в Самара, Ирак. Като дете се увлича по Корана и религиозния закон дотолкова, че наказва членовете на собственото си семейство за неспазването му. Завършва магистърска степен и става доктор по изследване на Корана. От последното му появяване през 2014 г. той запази мълчание за дълъг период, което даде повод и за появата на непотвърдени съобщения за смъртта му.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини