Болницата и МЦ I няма да отчисляват дивидент от печалбата си

Общинските медицински дружества изготвиха своите отчети и ги представиха на общинските съветници. 93 017,51 лв. е печалбата на МБАЛ – Първомай за 2018 година, а Медицински център I  има печалба в размер на 8750, 95 лв. Здравните заведения нямат непокрити загуби от предишни години.

На последната си сесия местният парламент гласува да не се отчислява дивидентът, който се полага на общината. „Всеки един лев, от реализираната от дружествата печалба за 2018 година е крайно необходим за дейността и развитието на двете лечебни заведения през настоящата и следващите години“, се казва в докладната на кмета Ангел Папазов, с която бе поискано дивидентът да бъде оставен в сметките на болницата и медицинския център.

Пред общинските съветници той сподели удовлетвореност от работата им и подчерта, че около 20 % от пациентите им не са от Първомай.

Според д-р Румяна Бойлова предстои реализацията на проекти за енергийна ефективност, за които за МБАЛ – Първомай ще са необходими 90 000 лв., а за МЦ I – 60 000 лв. за съфинансирането им.

Въпреки разбирането от страна на съветниците и готовността за реализирането на проектите, управителят на медицинските дружества сподели, че проблемите им в скоро време няма да бъдат нито липсата на медицинската апаратура или инструментариум, нито дори ниското финансово обезпечаване. Най-големият проблем ще бъдат кадрите – осигуряването на специалисти ще стане най-сериозната задача пред здравните заведения.

По време на общинската сесия беше избран и одитор, който да направи финансовите отчети за 2019 година.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Пи
    ПИТАГОР
    9 -2
    09:57, 30 апр 2019
    ъм нурмалу ие тува полужение иедно време къту имаше кадри те ги изгониха за да съ задуволят некви партийни интиреси някуй дъ стани началник друг да уреди некви кръдци и за тва сига най дубрия начин е дъ съ сложи една тъбела на куяту да пише "Болницътъ е на самоубслужване". Щоту ни може един доктур да зима хиляди а иедна сестръ да мизерства с 500 лева. Ей за тва болницътъ със супермудерната си техника и тихнология жъ стане на самоубслужване даже е хубаву да си ги събират тия парички и след 5-6 гудини да купят още по мудерна техника та като иде буковеца в болницътъ да ляга на скенера да натиска копчету и диагнозата да му е в ръките после фата влака и отива да съ ликува в плоудиу така жъ съ прочуйм в целия свят и жъ станим пример за подръжание а наще прочути доктуре да ги видим къде жъ си намерят рабута.
    • 11
      111111
      2 -1
      03:15, 2 май 2019
      Тъпо! Мнооого, много тъпо!
  • 2
    Пи
    питагор
    1 -1
    06:46, 2 май 2019
    ниека да ие тъпо тя рабутата се пиче. След време хората дету нямат пърички да съ ликуват в плоудиу софия стара загора жъ трябва да разчитат на местни личители и шамани точну тугава пърумай ще стане скандално известна туристическа дистинация тъкъва къкъвъту я иска ангу. Жъ идват туристи ут европа да гледат кък в европейска държава хората се лекуват ут шъмани и знахари демек пърумай жъ стане етнографски резерват хората да гледат кък съ живяли техните прадеди преди 2000 гудини.
Последни новини