Френската полиция предупреди живеещите в района на "Нотр Дам" за замърсяване с олово

Френската полиция предупреди живеещи в околностите на опустошената от огънна "Нотр Дам" в Париж, за замърсяване с олово в резултат на пожара, предаде "Спутник".
 
Полицията препоръчва почистване на прах с мокри кърпички.
 
Парижката полиция е посочила резултата от тестовете, които показват, че рамката на прочутата катедрала, както и емблематичният му шпил са изхвърлили частици от вредния метал след пламъка от 15 април, който обхвана "Нотр Дам".
 
Според сондата, оловото е намерено в райони в непосредствена близост до катедралата, отбелязвайки, че той е "много локализиран" и "особено в помещения, които може да са били отворени по време на пожара, и където се е утаил прах".Полицията отслаби заплахата от замърсяване, тъй като вредните ефекти от отравяне с олово се проявяват в продължение на години на експозиция на токсичния метал.
 
От там добавиха още, че обществените площи, застрашени от потенциално замърсяване с олово, са изключени и няма да бъдат отворени отново, докато нивата на олово се стабилизират.
 
Предупреждението идва след като експерти в областта на околната среда съобщават, че около 300 тона олово от покрива на Нотр Дам се е разтопило в пожара. Групата призова властите да детоксифицират отломките, произведени при бедствието.
 
Припомняме, че на 15 април в катедралата "Нотр Дам" избухна огромен пожар , който доведе до срутването на кулата на сградата и две трети от покрива му.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини