Проф. Михаил Константинов: Тези избори са най-простите .Ще гласуват около 2 млн. души

"Тези избори са най-простите - гласува се с една бюлетина. Решен е и въпросът с феномена 15/15. Номерата с преференциите са с една единица отпред, например 15 ще бъде 115, но хората пак ще се объркат. Ще гласуват около 2 млн. души."

Това заяви в студиото на "Здравей, България" на NOVA проф. Михаил Константинов, шеф на "Информационно обслужване" - фирмата, която бе избрана да извършва компютърната обработка на европейските избори. Проф. Константинов е математик и дългогодишен член на ЦИК.

Той поясни, че това са едни от най-демократично представените избори, сто процента гаранция няма за нищо, но тук гаранцията е от държавата и е голяма, потвърди Константинов.

По отношение на начина на гласуване с машини, Константинов посочи, че на машините се натискат две неща - първо номера на партията, а след това избрания кандидат - преференцията, ако желае гласуващият.

"По принцип е добре замислено, но трябва да имаме готовност, но и да има срив в машините, може да се гласува с хартия", обясни Константинов.

Той призова всички българи да имат търпение и да изчакат опашките и да гласуват. В 20 часа се прекратява гласуването, затова хората да дойдат по-рано, а не в последния момент.

Източник: http://nova.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини