Прокуратурата и МВР стартират кампания срещу телефонните измами (Видео)

Прокуратура на Република България, съвместно с Министерство на вътрешните работи, стартира информационна кампания с цел превенция от телефонни измами, чиито жертви обикновено са най-уязвимите групи от населението.

В рамките на кампанията са изработени информационни клипове, в които са използвани действителни кадри от телевизионни предавания по тази тема.

Най-разпространени схеми на телефонни измами:

- под предлог “тежко пострадал роднина, за който е необходимо да се направи скъпоструваща операция” (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и плачейки възбуждат в тях представата, че разговарят със свой роднина. Извършителите се представят като лекари и обясняват, че роднината е тежко пострадал и е необходима спешна скъпоструваща операция, за която в момента няма налична сума в здравната каса. За целта ще изпратят санитар да вземе исканата сума. Обясняват, че парите ще бъдат върнати на по-късен етап)

-
под предлог “заразени близки и роднини с птичи/свински грип и искане на пари за скъпоструващи ваксини” (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и плачейки възбуждат в тях представата, че разговарят със свой роднина. Извършителите се представят като лекари и обясняват, че роднината е тежко болен и е необходима спешно скъпоструващо лечение, за което в момента няма налична сума в здравната каса. За целта ще изпратят санитар да вземе исканата сума за “ваксина”. Обясняват, че парите ще бъдат върнати на по-късен етап)

-
под предлог “реализирано ПТП от близък роднина с починал човек или малко дете” (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и плачейки възбуждат в тях представата, че разговарят със свой роднина. Извършителите се представят като полицаи, прокурори или следователи и обясняват, че роднината е направил ПТП, вследствие на което е пострадал/починал човек и спешно са необходими пари за освобождаване на близкия човек)

-
под предлог провеждане на полицейска операция и необходимост от предоставяне на сума, която да послужи за задържане на извършителите (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и се представят за полицейски служители. Обясняват, че в района действат телефонни измамници и предупреждават хората при такова обаждане незабавно да се свържат с тях, като оставят телефон. Следва обичайната схема с плача, при който се обажда телефонния измамник и се представя за роднина. Жертвата вече е предупредена за такова обаждане и веднага набира мнимия полицейския служител, с който е разговаряла преди това. "Полицаят" обяснява, че за да бъдат задържани престъпниците, е необходимо да им предаде сума пари, която впоследствие ще бъде върната и потърпевшите или хвърлят спестяванията си през балконите на жилищата си или ги скриват на указано от престъпниците място)

- под предлог нужда от пари за освобождаване на колетна пратка (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и им обясняват, че са техни близки или приятели на техни близки и са изпратили колетна пратка от чужбина, която съдържа голяма сума пари. Но за да не бъде задържана на митницата, е необходимо да бъде заплатена сума, която ще си възстановят от “пратката”)

- под предлог закупуване на ваучери във връзка с печалба от томбола на голям магазин (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите и под предлог, че са служители на голям магазин обясняват на жертвата, че е спечелила от томболата. За да си вземе наградата обаче, е необходимо да закупи ваучери за определена сума и да им продиктува номерата); Жертвите са по-млади хора

- п
од предлог нужда от преводач (извършителите се обаждат на случаен принцип на жертвите учители и работещи в агенции за превод, като се представят за началници на районни управления. Обясняват, че в управлението е задържан чужд гражданин и са необходими услугите на преводач. Впоследствие обясняват на преводача, че “задържаният” трябва да се обади на близките си в чужбина, но няма ваучер и го молят да закупи такива и да им продиктува номерата, като парите ще му бъдат възстановени в управлението). Жертвите са по-млади хора

Полицията отново напомня гражданите да не дават пари на непознати за тях хора при никакви случаи.

Да не се доверяват на непознати лица или на такива, както и да не предоставят лични данни по телефона.

Да запазят самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за техен роднина, изпаднал в беда.

Ако все пак имат съмнение, че се обажда техен близък човек, първо да пробват да се свържат с него чрез свой съсед или познат.

Криминалистите съветват - ако получите обаждане от човек, който се представя за Ваш близък, задайте му въпрос, отговорът на който не би трябвало да е известен на непознати - например рождена дата, населено място и т.н.

В случай на обаждане и опит за извършване на телефонна измама, незабавно да се подава сигнал на тел. 112. Често след своевременно подаден сигнал, извършителите много бързо биват задържани от органите на полицията.

Съветват се близките на възрастните хора по-често да разговарят на тази тема и да им напомнят за опасностите, които крият подобни телефонни разговори.

В помощ на полицията могат да бъдат и банковите служители – често, след като получат такова обаждане, възрастните хора посещават близък клон на банка. При случаи, при които банкови служители забележат възрастни хора - видимо притеснени - да изтеглят голяма сума пари, е добре да им обяснят за схемите на телефонни измами или да подадат сигнал на МВР.

Източник: asenovgrad.net

Коментари в сайта

Последни новини