Хасково е сцена на младите фризьори, коафьори и дизайнери

    Хасково днес е пъстър с присъствието на млади хора от професионалните гимназии в страната, в които се преподава мода, прическа и грим.
    За първи път местната  Професионална гимназия по лека промишленост „Райна Княгиня“ и областната администрация са домакини на двете атрактивни национални състезания  „Млади таланти в модата“ и „Най-добър млад фризьор и гримьор“.
     
    До националния кръг се класираха 96 ученици от 17 професионални гимназии от градовете Благоевград, Бяла Слатина, Гоце Делчев, Добрич, Попово, Варна, Велико Търново, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Русе, София, Хасково и Ямбол.  
    Надпреварата беше открита зрелищно днес на площад „Свобода“. С химна на Хасково гостите приветства хорът на хасковската езикова гимназия с ръководител Елена Шопова.
     
    Символично традициите и иноваторството си подадоха ръка с изпълненията на ДТЦ „Пъстрица“ към читалище“ Тракия“ с худ. ръководител Иван Иванов и дефилето на моделите от различните училища, в което  участниците показаха тоалети, наградени от предходни години в състезанието за мода.
    Работните позиции и дефилетата днес са в сградата на областната администрация. А областният управител на Хасково Станислав Дечев откри  състезанията.
     
    „За първи път областната администрация е толкова жива, заседателната зала „Марица“ е преобразена във фризьорски ателиета, а иначе строгите коридори днес са превърнати в моден подиум и изложбени зали. Избирайки тези училища, вие избирате не само професия, а избирате да доразвивате своя талант.“, обърна се Станислав Дечев към младите хора. Той не пропусна да отбележи за пореден път подкрепата си към развитието на професионалното образование.  
    Да покажат най-доброто от себе си и да се забавляват пожела на участниците представителят от Министерството на образованието и науката Радостинка Василева.   
     
    За престижните награди за цялостна визия в категории „Мода“, „Прическа“ и „Грим“ участват 33 отбора.
    Учениците от професионалните гимназии по мода ще покажат творческите си проекти на тема „Геометрия“, пречупена през погледа на младите хора в градска среда, анонсира директорът на училището домакин Росица Иванова.  
     
    Деница Георгиева е част от отбора на училището домакин, който ще покаже класическа визия на тоалет, вторият тим от гимназията ще изненада с по-екстравагантен модел по темата. 12-класничката е от паралелката „моден дизайн“. Деница тази година е абитуриентка и е категорична, че ако се върне отново назад,   пак ще  направи същия избор за професионално училище. Обучението ѝ в Професионалната гимназия по лека промишленост „Райна Княгиня“ в Хасково с натрупаните знания и умения ще бележат и по-нататъшния ѝ път на развитие. Тя възнамерява да продължи да се занимава с мода.  
    За бала си вече е готова, избрала е да е с лятна носия от Кюстендилско. Понеже от години се занимава с народни танци  Деница Георгиева държи на традициите. Носията от Кюстендилско е предпочитана от нея заради това, че е по-пищна и е с ярки цветове. Това че избира да е в народна носия на бала си не означава, че ще е скучна или извън модата, напротив, смята, че стилът и премереността са най-важните при избора.
     
    Младите фризьори и гримьори мерят сили в две категории за прическа и грим - „Салонно подстригване“ -мъжко и дамско и „Вечерна дамска прическа“.
     
    Сред участниците в надпреварата за мъжка прическа е Асен Борисов от Професионалната гимназия по фризьорство и ресторантьорство в Пазарджик. И той и моделът му Стефан Георгиев са подстригани по последните тенденции в мъжките прически. Да се работи стриктно и работата да се изпипва в детайли е най-важното за Асен Борисов. За модна подстрижка трябва да има по-дълга коса отгоре, да има хубав обем и да изглежда добре отвсякъде, съветва бъдещият коафьор.
     
    Красимира Славова
    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини