Шри Ланка вече е в извънредно положение, Интерпол подпомага разследването

 
В Шри Ланка влезе в сила режимът на извънредно положение след извършените в страната терористични актове. Военните и полицията получават извънредни правомощия за гарантиране на сигурността. Мярката беше обявена в понеделник, 22 април, от президента Майтрипала Сирисена.
 
По молба на шриланкийските власти Международната полицейска организация Интерпол изпрати в азиатската страна своя група от експерти, за да подпомогне разследването. Тя включва разследващи, специалисти по взривни вещества, експерти по тероризъм, идентифициране на жертви и анализ на стихийни бедствия. При необходимост към групата може да се присъединят специалисти по цифрова криминалистика, биометрия, фото- и видеоанализ.Държавният глава Сирисена обяви, че се създава специален екип от разследващи, включващ бивш съдия от Върховния съд, бивш високопоставен полицейски шеф и бивш правителствен служител. Те трябва да изготвят първия доклад за терористичните актове в рамките на две седмици.
 
Припомняме, в неделя, когато католиците празнуваха Възкресение Христово, почти едновременно избухнаха бомби в три петзвездни хотела и в три католически храма. По-късно беше съобщено за седми и осми взрив. Единият беше причинен от атентатор-самоубиец, при опит на полицията да го обискира.В резултат на експлозиите загинаха 290 души, около 500 бяха ранени. Сред жертвите има и граждани на САЩ, Великобритания, Германия, Португалия, Китай, Холандия, Белгия, Турция, Япония, Индия, Бангладеш и Пакистан.
 
Правителството на Шри Ланка обяви, че за взривовете е отговорна местната ислямистка групировка NTJ.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини