11 °C

„Цветна поезия”представиха поетите от Творчески поетичен клуб – Дебър

Изображение 1 от 3

    В навечерието на два прекрасни празника – Лазаровден и Цветница, клубът на поетите от Дебър направи първата си официална изява. Събитието бе под егидата на д-р Мария Павлова, която даде началото с думите, че поезията е концентрация от чувства и емоции и има две страни – уловеното от поета и възприятието на публиката.

    Залата бе стилно и уютно подредена – маси с цветя, чаши с вино, свещички, които допълваха интериора.

    Сред гостите бяха кметът на общината Ангел Папазов,  Николай Митков – зам.-кмет и кметският наместник в Дебър Ангел Ангелов.

    На нежен музикален фон авторски стихове четоха: Анастасия Ганева, Иван Заимов, Марияна Запрянова, Иван Павлов, Деница Славова, Паска Янкова, Нели Атанасова и Красимира Славова.

    Водещ бе Петя Павлова, а Атанаска Велева помагаше да се тегли жребия, определящ поредността на изпълненията.

    Публиката бе участник в събитието и след изтеглянето на номер, на специално изработено за целта табло-цвете, разграфено на шест сектора, се изтегляше автотът и стихотворението. Всички 18 стихотворения тематично бяха свързани с Цветница. Всеки от публиката, който теглеше жребий, получаваше подбрана мисъл и пожелание, също свързани с красотата на цветята.

    Малкият Георги Ангелов получи много аплодисменти за изпълнението на песента „Росни ми, росни, Росице”.

    В края на вечерта Ангел Ангелов, музикален ръководител към читалището в Дебър,  отправи поздрав към всички с изпълнението на песента „Детелини”, а публиката пя заедно с него.

    Лиляна Димитрова обобщи от името на присъстващите, че за малко са се потопили в атмосферата на поетите от Дебър и това много им е харесало. Тя прочете свое стихотворение, с което поздрави участниците.

    Кметът на общината Ангел Папазов благодари на поетите и пожела на всички светли празници. Той ги покани на 29 април в кафе „Моника” на представяне на книгата на руския журналист Святослав Моисеенко „Отвъд гланца”. Моисеенко ще присъства  лично, а с него ще бъде и популярната журналистка от БНР Людмила Сугарева. Часът ще бъде уточнен допълнително.

    На финала поетите получиха красиви цветя, спонтанно се изви се и традиионно българско хоро на песента „Бяла роза”, която прозвуча в унисон на цялостната тематика, а разговорите и впечатленията продължиха на чаша вино.

    Красимира Ст. Славова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини