Изключителната Алондра де ла Пара и симфоничен оркестър (видео)

Жените диригенти на симфоничен оркестър не се нещо често срещано. В исторята едва ли са повече от пръстите на едната ръка. Но това не значи, че когато се случи жена да развие редкия талант, необходим за тази уникална роля в музикалния свят, тя не може да е връх в нея.

Алондра де ла Пара е ярка и жизнерадостна личност, която води оркестъра и публиката през всички драматични обрати в произведението, през летящите или мощно прииждащи моменти, през технични и емоционални пасажи, артистично, естествено и с лекота. Тази жена диригент е необикновена. Във видеото камерата не се отделя от нея, затова го избрахме. Произведението е "Класическа симфония" на Прокопиев. Записът е от сепрември 2017, направен в Хамбург с Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen.

Това е Първата симфония на Прокофиев, белязана с характерните за неговите творби дълбоко съдържание, неизчерпаема фантазия, ярко своеобразие и високо професионално майсторство. Велоколепното дирижиране на Алондра де ла Пара следва енергията и дръзката динамика на равитието, а мелодичното дихание идва в пространството от всички страни. И цялата същност на тази музика, всеки нюанс, най-малката промяна в настроението можете да видите в лицето и движенията на Алондра де ла Пара.

Ето и малко биографични данни за тази харизматична диригентка с бликаща енергия и заразна чувствителност. 

Де ла Пара е мексиканка. Баща ѝ е писател и редактор, майка ѝ - социолог и педагог. Нейната баба е писателката Йоланда Варгас Дулсе, а леля й е актрисата Емо де ла Пара. Когато се родила, родителите ѝ били студенти в Ню Йорк. Семейството се мести в Мексико Сити, където де ла Пара започва да учи пиано на 7-годишна възраст и виолончело на 13-годишна възраст. Тя също така проявява интерес към дирижирането около 13-годишна възраст. На 19 години се завръща в Ню Йорк и завършва пиано и дирижиране в Музикалното училище в Манхатън. Работила е като диригент стажант в Симфоничния оркестър на Ню Амстердам. 

През 2003 г. де ла Пара основава свой ансамбъл - Мексиканско-американския оркестър, по искане на мексиканското консулство, което моли де ла Пара да направи концерт с мексиканска музика. Полученил се 65-членен оркестър, преименуван през 2004 г. на Филхармоничен оркестър на Америка. Посещават Мексико през 2007 г. , издават два комеррсиални диска и продължават до 2011 г., когато оркестърът прекратява дейността си поради финансови затруднения. Де ла Пара е става арт директор на Orquesta Filarmónica de Jalisco за две години. После е гост диригент във Франция, Германия, Австралия.

През май 2015 г. де ла Пара направи първия си спектакъл като гост диригент със симфоничния оркестър на Куинсланд. Малко по-късно тя става първият му музикален директор и първата жена диригент на основния ръководен пост.

Алондра де ла Пара има много награди, ще споменем само, че е през 2018 е обявена за жена на годината в Мексико

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини