Тренд: БСП повежда на ГЕРБ-СДС, Апатраментгейт удря тежко

На старта на предизборната кампания на Европейски парламент БСП повежда на ГЕРБ-СДС с 0,8% , сочи проучване на Изследователски център "Тренд".

Ако изборите бяха днес, за БСП биха гласували 31,3% от българските граждани, а за ГЕРБ-СДС - 30,5%.

Към този момент двете политически сили вкарват по 6 евродепутати.

"Апартаментгейт" е ударил тежко управляващата партия и само за месец тя губи 3% от доверието на гражданите - от 33,6 % през март рейтингът й пада на 30,5 % през април. 

В същото време БСП качва - от 30,4 % през март на 31, 3  през април.

ДПС запазва позиции с 12,7 % и дори леко покачва, през март те са били 12,1%.

Стабилизира се ВМРО с 5,5 %, през март доверието в патриотите е било 4,4%.

ДБ има 4,3 %

ВОЛЯ - 3,6%

Припомняме, че вчера излезе и проучване на ЕП, което показа макар и малко предимство на БСП пред ГЕРБ.

„От март до април ГЕРБ падат с близо 3%. Трудно е да определим дали това е голяма или малка щета. Всичко ще си проличи на изборния ден. Видно е обаче отражението, което темата с апартаментите е дала на управляващата партия“,  заяви социологът Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд" пред NOVA. 

„ВМРО може и да успее да вкара един депутат. Много зависи колко хора ще излязат да гласуват“, каза тя.

„Трябва да сме много внимателни с прогнозите, защото не знаем колко хора ще излязат да гласуват. Разликата между БСП и ГЕРБ е в рамките на статистическата грешка. БСП е първа пред ГЕРБ с 0,8%. Това обаче може да консолидира електрората на ГЕРБ, който все още не е изцяло мобилизиран. Добре е да видим и данните от месец май“, заяви социологът.
„43%  от българите твърдо са решили за кого ще гласуват.

Има едни 30%, които не са решили още за кого да гласуват. Това са хора, които мога да излязат, да гласуват и да променят изборния резултат, но могат и да си останат вкъщи”, коментира  социологът Евелина Славкова.

Тя представи резултати от национално представително проучване, проведено в периода 5-13 април. То е изготвено от Изследователски център "Тренд" по поръчка на „24 часа” и обхваща периода след затихването на скандала „Апартаментгейт”.

Проведено е сред хората над 18 години.

По думите на Славкова това са изборите, които предизвикват най-малък интерес у хората.

„Най-вероятно има и хора, които не са наясно, че изобщо ще има избори”, посочи още тя.

Според нея обстановката е изключително динамична. „Такъв тип проучвания не могат да бъдат прогноза за изборите, но могат да ни ориентират как се движат настроенията на хората”, посочва още Славкова.

"Възможно е тези евроизбори да минат през националната тематика. Участието на лидерите ща бъде ключово за това, какви ще бъдат резултатите. При БСП има кампания на лидера и кампания на вътрешната опозиция, която подкрепя Сергей Станишев.

При ГЕРБ няма да има много съществена промяна. Настоящите дадни обаче е възможно да консолидират привържениците на ГЕРБ, подчерта тя.

Корнелия Нинова и хората около нея ще играят преференциално, а останалите ще играят за Станишев." , каза още Евелина Славково в сутрешния блок на Нова телевизия.

"От това как се развива кампанията, ще наблюдаваме дали има сигнали за предсрочни избори.

Включването на "Движение 21" и "Коалиция за България" ще намали гласовете за БСП. Това, че изборите са в период от почивни дни ще окаже резултат върху избирателната активност," добави тя.

"Ангел Джамбазки е деен и това дава резултат на ВМРО да води сред партиотичните партии", коментира Евелина Славкова от "Тренд".

 "Като цяло изборите за евродепутат не са много привлекателни за хората. Очакваме около 2,1 милиона души да гласуват, като това е почти колкото бяха и гласуващите на миналите евроизбори", добави Славкова.

Ето още от съобщението на "Тренд" до медиите:

Практически паритет между двете големи партии с минимална преднина на БСП. ВМРО с реални шансове за представителство в Европейския парламент. 38% от българите или малко над 2 милиона декларират, че със сигурност ще гласуват на предстоящия вот. 

За 56% от пълнолетните български граждани предстоящите избори за Европейски парламент са важни, като за 16% са изключително важни, а 40% ги определят по-скоро като важни. Само за 13% изобщо не са важни.

 38% или малко над два милиона българи декларират, че със сигурност ще гласуват на предстоящите избори, докато 31% са по-колебливи, заявявайки, че по-скоро ще гласуват. Най-ниско участие се наблюдава сред най-младата възрастова група (18-29 г.), като само една четвърт от тях със сигурност ще гласуват.

43% са твърдо решилите за кого ще гласуват, докато 30% все още не са, като привържениците на ГЕРБ и БСП са най-силно убедени във вота си в сравнение със симпатизантите на другите формации.

Скандалите около апартаментите в последните няколко седмици са нанесли видима имиджова щета върху основаната управляваща партия.

В сравнителен план между изследването на „Тренд“ през март и това през април, ГЕРБ губи 3% от своята подкрепа сред гласуващите, докато БСП успява да задържи нивата си и дори минимално да покачи своите електорални стойности. Твърдо на трета позиция остава ДПС с 12,7% от гласуващите.

Най-голям дял от електората на Обединени патриоти се ориентира към ВМРО за предстоящите избори за Европейски парламент. 5,5% от гласуващите биха предпочели тяхната листа, което ги доближава силно до бариерата за представителство в ЕП, която е 5,88%.

Демократична България също запазват шансове за представителство, но при тях не се отчита тенденция на ръст в подкрепата.

Сред останалите партии и коалиции не се наблюдава съществена динамика спрямо проучването ни през март, а разпределението сред гласуващите е следното:

Воля (3,6%),

„Атака“ (2%),

„Възраждане“ (1,6%),

НФСБ (1,3%)

и Коалиция за България (АБВ) с 1,3%.

4,5% от всички гласуващи пък заявяват, че ще отбележат опцията „не подкрепям никого“.

Данните на „Тренд“ от проучването през април отразяват моментната картина на обществените нагласи към момента на приключване на теренната работа и не са прогноза за изборния резултат. 

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мина
    1 0
    19:32, 19 апр 2019
    Досега не съм ги чула да говорят за тяхната "Визия за Европа" , а само ровят из апартаменти,тераси и тоалетни на управляващите.Представете си червените ескадрони,вдъхновено ровещи за компромати , щото е спуснато окръжно за това.И тези се канят да управляват.Не мога да повярвам , че имаме толкова къса памет.
Последни новини