Расте скептицизмът на кърджалийци към политиката и местното самоуправление

Жителите на област Кърджали като цяло са разочаровани от политиката и местното самоуправление. Те не вярват, че мнението им ще бъде чуто и зачетено. Въпреки това младите хора активно се отзовават на анкети. Възрастните предпочитат живия контакт с хората на властта. Голямо е разочарованието от негативизма в социалните мрежи. Хората очакват  и добри новини. Искат да чуят за ремонтирани пътища, благоустрояване, работни места. Има отдръпване от мониторинга в политиката като цяло. Това е заключението на управителя на Института за управление на програми и проекти-София Петя Донова, изразено пред сайта Кърджали бг вести. Тя споделя, че е направена тъжната констатация,че добрата новина не е новина за мнозинството жители на областта. Това подхранва негативното говорене в социалните мрежи . Нашата цел обаче е да търси добрите примери на общуване между граждани и администрация,каза още Петя Донова.Има различия.В областния център хората са склонни да се изразяват в анкети.В малките общини и населени места очакват представителите на властта за личен контакт.
   От Института за управление на програми и проекти са категорични че проучването им на поведението на гражданите и тяхното отношение към регионалната политика ще бъде изключително полезно. То е на етап разработка, изпълнение и мониторинг. Констатирано е , че повечето планове за развитие на общините са разработени при спазване на всички нормативни изисквания. Те са в съзвучие с Оперативна програма "Административен капацитет". При разработването им са взети мнения от гражданите чрез анкети, обществени допитвания и публикуване на интернет страниците на общинските администрации. Провеждани са работни срещи и са сондирани фокус групи.
  Петя Донова бе на визита в общините на Кърджалийска област съвместно с арх. Белин Моллов, който е консултан в Института за управление на програми и проекти. Те имаха срещи в Областна администрация и общинските администрации. Двамата извършиха проучване възложено от "Фондация за прозрачни регламенти"
„Фондация за прозрачни регламенти“ сключи на 20.12.2018 г. административен договор с Управляващ орган на Оперативна програма „Добро управление 2014-2020“ за изпълнението на проект с №BG05SFOP001-2.009-0066 и наименование „Бъдещето е във Ваши ръце“ по процедура „Повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики и законодателство“.
Проектното предложение предвижда осъществяването на дейности по проучване, анализиране на гражданското участие в политиката за регионално развитие сред представители на областни и общински администрации, граждани, НПО и бизнес на територията на областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково, Кърджали (намиращи се на територията на Южен централен район към момента на изготвяне на проектното предложение, съгласно чл. 3 от Закона за регионалното развитие). Областните и общински администрации, граждани, НПО, са анкетирани по отношение на тяхното участие в разработването и изпълнението на действащите стратегически документи за регионално развитие през програмния период 2014-2020 г. и са изследвани какви са техните очаквания за ангажирането им в процесите на вземане на решения, касаещи регионалната политика и по-конкретно разработването на основополагащи стратегически документи през следващия програмен период 2021-2027 г. В резултат на извършените проучвания, ще бъде изготвен доклад с резултати. Останалите дейности по проектното предложение включват проучване и събиране на добри практики от страната и чужбина, разработване на анализ/модели за повишаване на гражданското участие. В резултат от всички споменати дейности ще се изготви и документ с препоръки към администрациите, а за ефективно повишаване на гражданското участие ще бъде разработен и механизъм за обратна връзка между тях и заинтересовани страни (граждани и НПО). В последните дейности по проекта са планирани провеждането на форум с участието на областни и общински администрации и НПО, и генератор за идеи, по време на който граждани, НПО и администрации ще разработят примерен модел за добро гражданско участие-Инвестиционна карта за приоритетно развитие на избрана област/град, който модел може да бъде прилаган и при разработването на стратегически документи за регионално развитие през следващия програмен период 2021-2027 г. В проекта са включени и непреки разходи за организация, управление и публичност.
Основната цел на проектното предложение е да се повиши участието на гражданите в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на регионалната политика в областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали, както и на територията на България. Това ще бъде постигнато чрез комплекс от дейности отнасящи се към 4-те групи дейности от Насоките за кандидатстване по процедурата, свързани с проучване на гражданското участие, събиране на добри/иновативни практики за повишаване участието на гражданите в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на регионалната политика, изготвяне на анализи, методики, отправяне на предложения и препоръки при изготвянето на следващите стратегически документи в областта на регионалното развитие през следващия програмен период 2021-2027 г., разработване на механизъм за обратна връзка, провеждане на обществен форум и инкубатор за генериране на идеи.
  От "Фондация за прозрачни регламенти" предлагат на всички жители,които искат мнението им да бъде чуто  да се включят в анонимната анкета чрез следния линк: https://forms.gle/sURxDWjkorqxhbBW9 !.
Кърджали бг вести
 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини