Подставеното лице на зам.-министъра с имението – непълнолетна с 10 дка. лозе и 700 хил. заем... от него

Започва наказателно производство срещу зам.-министър Александър Манолев за нецелево разходване на средства по случая с къщата му за гости. Така говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова коментира оставката на заместник-министъра на икономиката и разследването срещу него.

По думите на Арнаудова Манолев е учредил право на строеж с два последователни нотариална акта в полза на „Агротрейд“ изграждането на къща за гости.

Знае се още, че той е предоставил под наем на Ана Димитрова собственото си лозе, което е с площ от 9-10 декара преди тя да навърши пълнолетие, обясни говорителят на главния прокурор.

Тя уточни, че Александър Манолов като управител на търговско дружество е предоставил на ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ заем от 700 000 хил. лв. Установено е още, че бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев е бил член на Държавен фонд „Земеделие“ в периода 19 юли 2017 г. до днес, когато е бил освободен.

Днес прокуратурата съобщи, че сезирала КПКОНПИ за проверка и становище за конфликт на интереси. От обвинението за изяснили, че Александър Манолев е представлявал фирмата ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ – бенефициент по програма за европари.

Манолев е бил упълномощено лице при извършената проверка на място на осъществената инвестиция по проекта, като е предоставил и документи, свързани с нея, изискани от експерти при Регионален технически инспекторат – Благоевград.

ДФ „Земеделие“ като разплащателна агенция следва да осъществява мониторинг затова дали средствата, които са отпуснати се ползват по предназначение. Срокът на този мониторинг приключва през месец октомври 2019 г., посочи Арнаудова.

Тя информира, че е предвидена възможност на разплащателната агенция при осъществяване на нередности да поиска от ползвателя връщане на 100% на финансираната инвестиция. Установено е още, че като член на УС на ДФ „Земеделие“ има функции по управление и контрол на средствата на фонда по силата на закона и може да осъществява контрол за целевото изразходване на средствата.

„Всички тези обстоятелства към този момент не могат да се оценят като престъпление и затова са изпратени на КПКОНПИ за установяване дали има конфликт на интереси или не“, отбеляза Арнаудова. По думите на Арнаудова обаче е явно, че въпросната Ана Димитрова е подставено лице. Нужно е обаче да се установят фактически връзки.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ко
    Конпи
    13 0
    19:55, 18 апр 2019
    Абе тоя ГЕРБ пълен с готини пичове - тоя тва краднал оняь онова краднал Ами той не остана държава
  • 2
    Ми
    Мина
    0 -5
    10:12, 19 апр 2019
    Краднене е едно, а конфликт на интереси , съвсем д... Виж коментара
Последни новини