Финансови и лични мотиви имали убийците на Георги, лежали заедно с него в затвора /Обобщено/

Убийство на 41-годишния Георги Гривнев е извършено в деня на излизането му от затвора край Смолян на 28 март. Двамата извършители са били освободени няколко дни по-рано, след което са задържани под стража за грабеж в Пловдив, а в Смолян са приведени за извършване на процесуално-следствени действия за извършването на убийството на Георги. Ако там, по решение на наблюдаващия прокурор в Районната прокуратура Пловдив, мярката им за неотклонение бъде променена, двамата евентуално ще бъдат задържани в ареста в Смолян..

Разследващите са работили по „горещи“ следи и благодарение на професионализма на криминалистите от Смолян, работещи по случая, за по малко от 24 часа са стигнали до двамата извършители.

Междувременно са събирани доказателства и към момента вече като обвиняеми са привлечени Венилин В.Т. на 24 години от Смолян и Марин М.Т. от град Раковски – също на 24 години. Обвинението е за извършено от тях убийство в съучастие, престъпление по чл.115 от НК, за което се предвижда до 20 години затвор.

Венилин е извършителят на самото убийство чрез удушаване, а Марин е помагач за пренасянето на тялото с автомобил и укриването му в гората. Както жертвата, така и двамата извършители се познавали от съвместният им престой в затвора, като при разпита те са съдействали на разследването и са дали обяснения за извършеното престъпление.

„Убиецът Венилин е разпитан тази сутрин /б.а. 18 април/, а помагачът Марин днес след обяд, като при разпита и той е признал за убийството. Венилин го познавам от времето като бях съдия, съдил съм го няколко пъти за кражби и грабежи. Започнал е да се проявява още като непълнолетен на 13 години.“, каза окръжният прокурор Тодор Деянов, който преди да оглави прокуратурата в Смолян има дългогодишен стаж като съдия.

Жертвата Георги Гривнев е бил удушен през нощта на 28 март на поляна близо до главен път в Смолян, след което с помощта на помагача, трупът е транспортиран с кола до мястото, на което беше открит на 15 април в местността Пещерско бърце, в близост до разклона за селата Пещера и Турян. Убийството е станало на около 4 км. от мястото, на което е открит трупът, закрит старателно с клони, за да не го открият. Според разследващите мотивът за убийството е смесен – от една страна има користни цели, от друга има и лични мотиви.

До момента доказателствата по делото потвърждават предявените и повдигнати обвинения на двамата съучастници в престъплението, като те самите се признават за виновни. Разследването продължава, събраните за два дни доказателства са достатъчни, за да бъдат привлечени като обвиняеми, обясни прокурор Деянов, извършват се претърсване на различни адреси, правят се следствени експерименти, разпознаване и предстои изготвянето на сложни експертизи, без които делото няма да може да приключи. Обвинението е работно и е възможно е да изникнат нови обстоятелства, обясни прокурор Деянов и допълни: „В заключение – гражданите на Смолян могат да спят спокойно.“

От справката за съдимост става ясно, че убитият Георги е осъждан 20 пъти, убиецът Венилин е осъждан 13 пъти – за кражби и грабежи, а съучастникът му Марин е осъждан веднъж с реална присъда лишаване от  свобода, също за грабеж.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини