Съюз на българските журналисти: Управляващите трескаво налагат цензура чрез законови промени

Позиция на Съюза на българските журналисти:

До президента на Република България г-н Румен Радев

До председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева

До премиера  на Република България г-н Бойко Борисов

Уважаеми господин президент,

Уважаема госпожо председател на Народното събрание,

Уважаеми господин премиер,

Сериозно сме обезпокоени от съобщенията, че спешно се подготвя нов медиен закон. Формалният повод за това бързане е необходимостта да се транспонира в българското законодателство новата редакция на европейската Директива за аудиовизуалните медийни услуги, която бе приета през ноември миналата година.

Необходимост от промени, включително и законодателни, в българската медийна среда има, и Съюзът на българските журналисти многократно е посочвал това. Това, което ни притеснява, е, че за пореден път опити за законова регулация в тази най-публична сфера, от която в огромна степен зависи демократичния характер на обществото, се правят не само прибързано, но и на тъмно.

Научаваме, че в Министерството на културата е създадена работна група, която да изготви проект за нов закон за медиите, в която били включени медийни експерти и юристи. Удивени сме, че никой не е счел за необходимо да покани представител на   Съюза на българските журналисти – най-представителната и най-старата организация  на българската журналистическа колегия. Не сме чули да  бъдат поканени и някои видни фигури в българската медийна среда – издатели, главни редактори, изявени представители на професията.

Всичко това ни кара да бъдем подозрителни относно замислите на властта. Слушаме нейни представители във връзка с подготвяния закон да говорят за необходимостта от „реален контрол“ върху медиите, „да се контролира докъде може да стигне тази свобода“, за съхраняване на „хигиената в обществото“. С други думи, готви се въвеждане на цензура.

Не можем да не си помислим, че във време на избухващите един след друг скандали в обществото, които, естествено, тръгват най-често от медиите и разследващите журналисти, има много хора на високи позиции във властта, които смятат, че медийната свобода е отишла твърде далеч и трябва да й се наложи намордник.

Опасяваме се, че самата евродиректива, за която става дума, се тълкува превратно и ще бъде транспонирана по много по-ограничителен начин, т.е. ще бъде използвана като повод да се озаптят не само електронните, а на практика всички медии, защото вече почти всеки вестник си има и електронен сайт.

Влиза в удобна употреба и поводът за борба с т.нар. фалшиви новини. Искаме отново да припомним, че това понятие все още не е ясно и точно дефинирано, но вече активно се използва като бухалка на властта в много страни срещу неудобните медии,  които разпространяват информация, която не се харесва на елитите. Явно е, че и нашите управляващи се изкушават да прибягнат към същия опит. За тяхно оръдие служи и Съветът за електронни медии, чиято същност, структура и функции в годините бяха коренно изопачени. Не е случайно, че именно, че именно СЕМ сега най-активно размахва плашилото на фалшивите новини и е пръв радетел за такива законови промени, които да са угодни на властта.

СБЖ смята, че проблемите в българската медийна среда са много по-дълбоки. Според нас са необходими промени, които да спасят професионалната и качествена журналистика. Необходимо е да се защити труда и отговорната професия на журналиста, да се подобри неговото социално положение в обществото, за да не мизерства, да му се даде възможност да изразява наистина свободно своята гражданска позиция, а не да се съобразява с политическите прищевки на власт имащите и на своите издатели, които често са под контрола на властта, която използва за целта най-разнообразен инструментариум.

Именно за тази цел Съюзът на българските журналисти преди близо 3 години официално внесе в Народното събрание предложения за редица законови промени, които имат за цел да издигнат ролята и да защитят българските журналисти и тяхната професия. Нашите предложения обаче така и потънаха в архивите, и то съвсем умишлено. В същото време бе приет, отново по спешност и без обществено обсъждане, т.нар. „закон Пеевски“ – връх на демагогията в отношението на властта към медиите.

Опасяваме се, че същото ще се случи и сега. Затова се обръщаме към вас – върховните представители на властта в България. Настояваме да не се действа прибързано и на тъмно, да се проучат обстойно реалните проблеми в медийната сфера и да се осмислят добре европейските директиви. Гаранция за такъв подход ще бъде участието на СБЖ и на наистина авторитетни представители на българската журналистика в работата над закона, който в голяма степен ще определи качеството на медийната среда и положението на българските журналисти и тяхната професия. Иначе сривът, изпратил България на унизителни места във втората стотица на страните по рейтинги за медийна свобода, ще продължи.

Управителен съвет на Съюза на българските журналисти

София, 16 април 2019 г.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини