Митове и истини за яйцата

Лесни за готвене и вкусни, приготвени по всякакъв начин и голям източник на протеин, яйцата са любимо ястие на мнозина. Едно яйце съдържа средно към 6,3 г протеин и витамините A, B2, B6, B12, D, цинк, желязо, мед, което прави продукта чудесен избор за закуска, обяд или вечеря. Но като повечето храни и тази е обградена от много митове:

Яйцата причиняват пъпки и акне

Това е погрешно твърдение. Хапването на яйца няма как да доведе до акне и пъпки, освен ако не сте алергични към животинския продукт. Направете си тест и вижте дали нямате алергии.

Белтъците може да навредят на бъбреците

Много хора вярват, че яденето на повече яйца уврежда бъбреците. Но истината е различна – консумацията на повече протеин (белтъците съдържат доста от него) ви предпазва от проблеми с бъбреците. Разбира се като всичко друго, не трябва да се стига до пренасищане на организма.

Повече яйца трябва да хапват само фитнес маниаците

Няма ограничение относно това колко яйца може да ядете на ден. Всичко зависи от оптималния прием на мазнини и протеини, който за всеки човек е индивидуален. Може да се консултирате със специалист по хранене, който да ви помогне да дефинирате своя.

Жълтъците са вредни

Истина е, че жълтъците съдържат повече мазнини и протеини, но ако се консумират разумно, те не са вредни. Всъщност жълтъците намаляват риска от диабет, твърди експертът по хранене Кавита Девган.

Яйцата трябва да са постоянно в хладилник

Съхраняването на ниски температури на яйцата зависи от страната, в която се намирате. Американските яйца трябва да се държат на студено, докато тези от други страни може да стоят на стайна температура с дни.

Източник: tialoto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини