Магическите градини на Филаделфия

    Големият проблем на нашето време - какво да правим с боклука си, е намерил необикновено решение във Филаделфия. И това не е станало в един миг, сега. Създателят на "Магическите градини" започнал да прави своите пана и композиции преди 50 години, използвайки парчета от строшените продукти на века - от стъклени, фаянсови, метални отломки до велосипедни колела. Резултатът може да бъде наречен безценен и мащабен, макар и доста ексцентричен.

    Създаден от художника Исая Загар, Philadelphia's Magic Gardens е музей на изкуствата, който вдъхновява творчеството и ангажираността на общността. Освен да се скитате в чудатия лабиринт, можете да попаднете на някое от заниманията с музика и медитация. Тук се организират творчески занимания и за слепи и хора с увредено зрение. Има и гостуващи експозиции на творби, които подхождат на идеята на това уникално място.

    Исая Загар е многократно награждаван за мозайките и творбите му, пръснати на над 200 обществени стени из целия град Филаделфия и по целия свят. Роден във Филаделфия, израснал в Бруклин, той завършва в живопис и графика в Института за изкуство Прат в Ню Йорк, но на 19 години открива арт пространствата на Кларънс Шмид в Уудсток, Ню Йорк. Това оформя неговите идеи. Исая и неговата съпруга Юлия прекарват три години на служба в Корпуса на мира в Перу в средата на 60-те години. Там работят със занаятчии в района Пуно близо до езерото Титикака. Скоро след това се установяват във Филаделфия и започват работата си за създаване на обществено изкуство и насърчаване на творчеството във всичките му разнообразни форми. Исая има арт семинари в Тиендзин, Китай и Раджастан, Индия. Негови творби са включени в постоянните колекции на много художествени институции, включително Музея на изкуствата във Филаделфия и Академията за изящни изкуства на Пенсилвания.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Случаен виц

    Последни новини