Повече от 65 главни роли за 50 години на сцената – бенефис на Иван Караславов

Изображение 1 от 4

    За какво служат завесите? Обичайно, за да скрият, да закрият, да отделят. Когато е тъмно навън, ние спускаме завесите и светваме лампите, но така звездите остават отвън, от другата страна. В театъра е друго. Там завесите се отварят, за да сме заедно – атисти и публика. Там, на сцената, е светлината, там са и звездите. И ние, публиката, можем да ги видим и да сме съпричастни на това, което ни представят.

    На 12 април големият салон на ОНЧ”Св. св. Кирил и Методий” в Първомай се оказа тесен за желаещите да видят премиерата на мюзикъла „Михал” или „Зех тъ, Радке, зех тъ”.  С този спектакъл бяха отбелязани 125 години ОНЧ”Св.св. Кирил и Методий” – Първомай, 125 години театър в Първомай, а адаптираната комедия от Сава Доброплодни бе и бенефис по случай 50 години творческо – сценична дейност  на Иван  Дяков Караславов.

    Водеща на вечерта бе Диляна  Глушкова.

    Организатори на събитието бяха Община Първомай, Съюз на народните читалища в България, Съюз на българските писатели, ОНЧ”Св.св. Кирил и Методий”-Първомай и театрален колектив към читалището „Димитър Делчев”.

    Спектакълът е постановка на Спас Янков, който ръководи състава вече пет години, а публиката се наслади на изпълнението на :

    Атанас Велчев – Михал, Енчо Генов – Вичо, Татяна Христева – Радка, Иван Караславов – Съби, Ана Сиракова – Мария, Петър Караславов – Николай Доктор, Мирослав Митрев – Славчо, Славена Фучеджиева – Стоянка, Атанаска Велчева – Баба Стойна, Петър Пертов – Петко, Ангел Пелтеков – Драгни, Петър Р.Петров – Поп.

    За озвучаването и осветлението се грижеше Мария Дамянова, реквизит: Тодор Тодоров, прически и грим: Елена Кръстева, Текста следи: Таня Владимирова.

    Всеки от артистите игра сърцато и допринесе за атмосферата в залата. След края артистите се радваха на дълги аплодисменти.

    Втората част бе изключително емоционална и вълнуваща за юбиляра Иван Караславов, който предишния ден навърши 70 години, 50 от които отдадени на театъра, изкуството и културата в Първомай. Много поздравителни адреси получи той,сред които от Министъра на културата, от кмета на община Първомай Ангел Папазов, от председателя на Общински съвет – Първомай Дечко Петков, от секретаря на ОбА – Първомай Ани Николова, от Общински съвет на БСП – Първомай и др.

    Поздрави получи и от театралния колектив, с изпълнение на любимото му стихотворение „Върхът” от Недялко Йорданов, рецитирано от Петър Караславов. Поздравителни адреси имаше и от много от колегите на Караславов в цялата страна, а в залата присъстваха читалищни деятели от Благоевград, Сливен, Стара Загора.

    Щатните служители подариха на своя председател и картина от младия и талантлив художник Ивайло Налбантов, който е нарисувал Караславов в характерна роля.

    Заместник председателя на Читалищното настоятелство Елена Кичукова поздрави театралния състав с прекрасната игра. Кичукова подчерта ролята на Иван Караславов в културния живот на града, както и това, че като председател, той е превърнал читалището в модел за другите читалища в страната. От името на Настоятелството му бе връчен и Сертификат за благородство.  

    Лично председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов връчи на Караславов отличие за принос към българската литература, като в словото си подчерта, че в Първомай тупти сърцето на едно от най-добрите читалища в България. С него на сцената да поздрави юбиляра, бе и поетът Димитър Христов.

    Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища в България връчи на Караславов най-високото звание „Заслужил читалищен деятел”, като подчерта, че това е заслужена оценка за председателя на читалището в Първомай, който успешно е водил културната институция през годините. Той зави, че е убеден, че театър в Първомай ще има и в следващите 125 години, като вижда толкова млади хора на сцената.

    Дойнов бе упълномощен и прочете Указ на президента на България Румен Радев, с който удостоява Иван Караславов с Почетен знак за цялостната му дейност.

    Развълнуван, юбилярът благодари на семейството си, на институциите и на публиката, без която всичко това би загубило смисъл. Равносметката го доказва – за 50 години на сцена той е изиграл над 65 главни роли за своята публика. Иван Караславов подчерта,че театърът е колективно дело и добрата игра зависи от всички, които участват. Той благодари на колегите си от театрален колектив „Димитър Делчев”, които бяха с него на сцената и след спектакъла.

    С това официалната част завърши, а театралите приемаха лични поздрави и цветя.  

    Красимира Ст.Славова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Полуеврееца гологлав и по халат лежеше възнак на миндеря.Гледаше сънено навън към лехичката с райграс и по нататък към една ниска продълговата сграда,кой би предположил,че някога тази реновирана постройчица е била свинарник! - ех да можеше само в нашия град да се отвори още едно текстилно предприятие тогава за всички хора ще има работа хем лека хем екологична. Тъй си думаше той и в тоз час кучето сякаш чуло мислите на стопанина си дотърча от другата стая и неочаквано проговори с човишки глас ---ааауууу ха дано аууу ха дано!
    • 2
      Ма
      Машалла
      11 -5
      17:00, 14 апр 2019
      Скромността била красяла човека, бил казал някога някой...
    • 3
      М.
      м ..дааа
      12 0
      18:30, 14 апр 2019
      И този е завинаги....
    • 4
      Гл
      Гласът на хората
      0 0
      18:20, 15 апр 2019
      Рубриката "Гласът на хората" се прекланя пред дългия и посипан с рози творчески път на достолепният актьор, който е истински колос в богатия първомайски културен живот. Той е като слънцето и въздуха за всяко местно културно същество. Едва ли има друг човек в нашата страна, а защо не и в Европа, а и по света, който толкова дълго заема важен ръководен пост в обществена институция. Това е истински прецедент, достоен за вписване в Книгата с рекордите на Гинес. Хвала!
    Последни новини