Цветанов се връща в парламента. Преглед на печата

Вестниците в четвъртък отново отделят подобаващо място на "апартаментгейт".

"Очаквам и от другите оставки, заяви пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос ще има ли още оставки във връзка с имотните скандали у нас - оставки в средите на ГЕРБ. Те ни гледат сеира, ние човек след човек, знакови фигури подават оставки. Накрая излизат с цялата си наглост и казват, че оставките не било нищо. Ами подайте и вие като нас оставки, пък след това ще говорим по другите теми, изтъкна Борисов. Това е стандарт, който се спазва в ГЕРБ от всички - при съмнения, при сянка от съмнения, се подават оставки. Така Тома Биков, депутат от ГЕРБ, коментира в парламента оставката на Делян Добрев. Народното събрание прекрати неговите пълномощия. Оставките в последните дни водят към "Борисовгейт" заради данните от последния доклад на ЕК от февруари тази година, в който се казва, че от две трети от сигналите за корупция за видни политически личности не се разследват. Отговорност за това носи министър-председателя. Това заяви по-рано днес народният представител от БСП за България Елена Йончева. Говорител на Европейската комисия отказа да коментира подадените оставки сред управляващите в България. Знаем за тези събития, заяви говорителят в отговор на въпрос на пресконференция. По неговите думи ЕК не вижда причина да вземе отношение. Не коментираме вътрешни политически събития, добави говорителят." - в. "Стандарт".

"Прокуратурата възложи на Антикорупционната комисия да провери сигнал за имоти, купени на занижени цени от "СКАТ " ООД, чийто собственик и управител е депутатът и лидер на Национален фронт за спасение на България (НФСБ) Валери Симеонов. Сигналът е постъпил при главния прокурор днес и в него са описани три сделки за купени имоти на нереално ниски цени, съобщават от прокуратурата, но не посочват кой е подателят на сигнала. Първият случай е от 2004 г. "СКАТ" ООД получава право на строеж на апартамент с площ 80 кв.м. в "Слънчев бряг" за сумата от 900 лева, при данъчна оценка 856.60 лв. През 2005 г. дружеството купува офис в "Слънчев бряг" с площ 31.35 кв. м. за сумата от 6 901.10 лв. при данъчна оценка 6 901.10 лв. Третият случай е от 2008 г. Купен е имот частна общинска собственост с площ 875 кв.м за сумата от 850 815 лв. по решение на Общински съвет - Бургас, чийто председател по това време е Валери Симеонов, председател на комисията за общинска собственост е бил Валентин Касабов - настоящ народен представител от НФСБ. Юрисконсулт е бил настоящият народен представител Християн Митев. За този имот се твърди в сигнала, че не се ползва по предназначение за нуждите на телевизията, а е построен жилищен блок. В сигнала са изложени и твърдения, че през 2008 г. "СКАТ" ООД, управлявано от Валери Симеонов е купило "База за отдих Пресока" в Златоград, която в момента е хотел "Панорама". Твърди се и че са изградени незаконни постройки - басейн и ресторант, което е потвърдено от влязло в сила решение на Върховния административен съд от 2013 г., както и че са построени без съответните разрешителни и следва да бъдат съборени, а това не се е случило. Върховната касационна прокуратура е възложила на Антикорупционната комисия да извърши проверка на твърденията в сигнала. Проверката ще се извършва от комисията, тъй като в момента Валери Симеонов е депутат и лидер на НФСБ, а през 2008 г. - председател на Общински съвет в Бургас..." - в. "Дневник".

"Бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров обвини депутата от БСП Иво Христов, че разполагал с няколко жилища и банкови сметки. "Малката 300 кв. къщурка на Иво "80% дебили" Христов в Драгалевци. Добавете към нея къща с двор в Царево, апартамент, три коли и няколко банкови сметки", написа в социалната мрежа Facebook Тодоров. "Никой обаче не го пита нищо! Радват му се и го величаят! Срамота! Ако го попитат, вероятно ще трябва да признае, че съпругата му Николета Калчева Лингурова-Христова е била съуправител с Иван Дремсизов /акционер с Илия Павлов в "Мултигруп"/ на най-голямата мулташка фирма на входа и изхода на "Кремиковци" - Интерстийл трейдинг къмпани. Тук обаче не е прието "цоциалистите" да бъдат питани такива неща", пише още Тодоров. В профила си Тодоров прилага и документи за "две къщи в София и Царево, за апартаменти, за три коли и парички кеш в сметки"." - в. "Стандарт."

Всекидневниците съобщават също, че Цветан Цветанов се връща в парламента като нещатен сътрудник на групата на ГЕРБ.

"Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се връща в Народното събрание като нещатен сътрудник на парламентарната група. Това става ясно от парламентарния сайт. Цветанов остана зам.-председател на партията и шеф на предизборния ѝ щаб. Цветанов успокои, че "няма драма" с оставката му и заяви, че ще продължи да поддържа "тесни връзки" с групата на ГЕРБ и да помага на новия ѝ председател Даниела Дариткова. Сега Цветанов ще продължи да се подвизава в Народното събрание макар и не като депутат, а като нещатен сътрудник на ГЕРБ." - в. "Сега".

"Депутати от ГЕРБ обясниха пред Mediapool, че Цветанов е включен в списъка със сътрудниците, за да има лесен достъп до Народното събрание, а такъв му трябвал защото е зам.-председател на партията и се занимава със структурите. Иначе ще трябва всеки път, когато реши да отиде в парламента, да се предупрежава охраната. В понеделник премиерът Бойко Борисов обяви, че е ядосан на Цветанов, защото заяви в Панорама, че няма кой да го накаже. " Как може да говори така? Може да ни накаже Господ, може да ни накажат хората. Мога да го накажа и аз. И го направих", възмути се Борисов на брифинг в Министерския съвет по повод КСНС, докато редом до него беше вицепремиерът Томислав Дончев. Решението за оттеглянето на Цветанов от парламента беше обявено след среща с премиера, която се проведе веднага след завръщането на Цветанов от САЩ. Оставката му беше предшествана от оставките на Цецка Цачева като правосъден министър и на двама зам.-министри. Всички те се разделиха с постовете си заради скандала с луксозни апартаменти..." - в. "Стандарт".

Изборната кампания неизменно е сред тематичните акценти.

"ГЕРБ е единствената партия, която спазва поетите ангажименти и успява да помага на общините, за да се решат проблеми им. Едва ли някога досега е имало такъв добър синхрон между местната и държавна власт, както при управлението на ГЕРБ. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов пред близо 700 членове и симпатизанти на партията в Силистра, които препълниха залата на местния театър. Заедно с Цветанов беше и народният представител Алтимир Адамов и областният координатор на партията Тодоров Тодоров. "Стабилното държавно управление и европейската солидарност са начинът да подобряваме доходите и инфраструктурата. Както знаете - поели сме ангажимент учителските възнаграждения да нараснат двойно до 2021 г. Инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето", заяви Цветанов.
"Евродепутатите на ГЕРБ показаха, че могат да защитават националния интерес на България", каза Цветанов и даде пример с Емил Радев, който е един от най-активните депутати в Европейския парламент..." - в. "Труд".

"Докато решават за кого да гласуват на 26 май българските граждани трябва да имат предвид факта, че благодарение на ГЕРБ досега не са губени средства по оперативни програми, а европейският бюджет на България ще достигне рекордните 18 млрд. лв. При БСП е обратното - при тяхното правителство спряха еврофондовете", напомни зам.-председателят на ГЕРБ. Цветан Цветанов бе категоричен, че в политиката ако тръгнеш с агресия и противопоставяне - няма да постигнеш нищо, защото хората искат да им се решават проблемите, а това минава през стабилна местна власт и спокойна среда за работа. Той бе категоричен, че всички членове и симпатизанти на ГЕРБ трябва да дадат всичко от себе си, за да се постигне убедителна победа на евроизборите, защото те са генералната репетиция за местните избори. Зам.-председателят на ГЕРБ обсъди с актива на ГЕРБ в Силистра и хода на гражданските диалози "Европа в нашия дом" на теми образование и регионално развитие. "В рамките на последните две години 700 млн. лв. са инвестирани в образователна инфраструктура. В последните 30 години това е най-голямата инвестиция, правена някога в тази сфера", обясни Цветанов. "Изключително съм впечатлен от тази пълна зала, искам да ви пожелая успех и да помоля в периода на кампанията да бъдете максимално активни, защото страната има нужда развитието й да продължи - а това може да го постигне само правителството на премиера Борисов", завърши зам.-председателят на ГЕРБ..." - в. "24 часа".

"Организацията на изборите за Европейски парламент протича нормално, а новите членове на Централната избирателна комисия участват пълноценно в работата ѝ. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ1 говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. Той заяви, че коалицията на АБВ, чието име "Коалиция за България" породи спорове с БСП, е вече регистрирана за европейските избори. Организацията на изборите за ЕП протича нормално и всичко е в срок, а новите членове на ЦИК участват пълноценно в работата ѝ, заяви говорителят на Комисията Алекасндър Андреев. Обществената поръчка за машините за машинно гласуване също тече в срок - когато бъде обявена, ще започне събирането на оферти, като срокът за предоставянето им е 16 април, допълни той. До момента са подали документи за регистрация 9 партии, като от тях към момента са регистрирани 3. Коалициите са 8, като от тях са регистрирани 4, а инициативните комитети са 6, всички от които са регистрирани. И тази година гражданите могат да проверят в сайта на ЦИК дали са включени в списъците за подкрепа на партии, коалиции и иницативни комитети, напомни Андреев. Кандидатите на европейските избори отново имат право да използват медийни пакети, като ЦИК скоро ще излезе с решение за условията и реда на предоставянето им. Предоставянето на дарения за тези избори може да се предоставят и от граждани на страни членки на ЕС, които пребивават в страната, но размерът им не може да надвишава 10 000 лв. на година, напомни Андреев. "Коалиция за България" на АБВ, около чието име се породиха спорове с БСП, е регистрирана в ЦИК, заяви Андреев. И двете страни са предоставили документи за регистриране на марката "Коалиция за България", но становището на ЦИК е, че притежанието на марката не е въпрос, относим към регистрацията съгласно Изборния кодекс, допълни говорителят на комисията. По въпроса дали Евгения Банева и Десислава Иванчева могат да се кандидатират за евродепутат, Александър Андреев напомни, че всеки гражданин има право да се регистрира като кандидат, ако е подкрепен от инициативен комитет и отговаря на условията за пасивното избирателно право - да е навършил определена възраст, да има постоянен адрес на територията на България или на друга държава-членка на ЕС и да не е изтърпял мярка лишаване от свобода или да е поставен под запрещение. В случая с Десислава Иванчева, тя не изтърпява наказание "лишаване от свобода". Александър Андреев заяви, че ако казусът се разрасне, ЦИК ще излезе с решение." - в. "24 часа".

"БСП ще обжалва във Върховния административен съд (ВАС) решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация за участие на европейските избори на водената от АБВ "Коалиция за България". Причината - създадената от бившия президент Георги Първанов партия ползва име, патентовано от "Позитано" 20. БСП и няколко малки партии използваха името "Коалиция за България" повече от десет години. С него Георги Първанов спечели президентските избори прз 2001 г., а социалистите - парламентарните избори през 2005 г., когато Сергей Станишев стана премиер. Социалистите обжалват и решения на ЦИК за назначаването на съставите на районните избирателни комисии, тъй като лявата партия има само едно от 31 председателски места. От секретарските 14 били за БСП, а 16 - за ДПС. Според зам.-председателя на БСП Кирил Добрев има съмнения за готвени манипулации на изборите, тъй като протоколите се подписват от председател и секретар." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини