34 °C

Метанът на Марс мистериозно изчезна

Метанът на Марс е изчезнал, а това хвърля в смут учените, което се надяваха да го проучат по-подробно.

Изследователи се надяваха, че сондата Trace Gas Orbiter, която в момента кръжи над Марс ще успее за засече метана и да го изследва. Газът би бил индикация, че на планетата има живот, тъй като на Земята газът бива произвеждан от живи организми.

Метан е бил откриван няколко пъти на Червената планета – и на повърхността, и в атмосферата.

Изследователите се надяваха, че Trace Gas Orbiter ще потвърди наблюденията и ще им даде повече информация, с помощта на бордовите сензори, които могат да засекат метан със стойности 100 пъти по-ниски от първоначално регистрираните. Сондата е способна да проучи състава на метана, да идентифицира вида на въглерода и по този начин да подскаже дали газът е резултат от геологични процеси или се дължи на живи организми под повърхността на планетата.

Апаратът, обаче, не успя да открие никакъв метан, а учените не са съвсем сигурни какво го е накарало да изчезне.

Сред едно от възможните обяснения за това, е непознат до момента механизъм в атмосферата на Марс, допринасящ да изчезването на метана с изключителна скорост.

Пикът на метана, засечен на марсианската повърхонст от Кюриосити на 16-ти юни 2013, бе потвърден и на следващия ден от апарата Марс Експрес.

Метанът бил открит в район близо до кратера Гейл – кратер с диаметър 96 мили, в който Кюриосити се приземи през 2012 и който може би е приютявал древно езеро.

Вероятно метанът се и изпарил през пукнатини в леда на повърхността.

Окритието оставя открит въпроса дали газът е резултат от геологични или биологични процеси.

Потвърждението на новината, че от повърхността на Марс излиза метан в поне един регион, прави откритието на Trace Gas Orbiter още по-озадачаващо.

ЕкзоМарс е мисия в два етапа. През 2021 към Trace Gas Orbiter ще се присъедини британсикя роувър Розалинд Франклин, който в момента все още се изгражда.

Апаратът ще изследва марсианската почва за признаци на живот – сега или в миналото.

Източник: independent.co.uk
 


 
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 23.07.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини