Пластмаса и микрофибър в стомаха на животните в Марианската падина (видео)

Животните от шест от най-дълбоките места на Земята иматт изкуствени влакна и пластмаса в стомасите си, показват проби, взети от учените. Д-р Алън Джеймисън от Университетът в Нюкасъл ръководи проучването.

Екипът изследва проби от ракообразни, намерени в свръх дълбоките места по целия Тихи океан - Марианската падина, Япония, Изу-Бонин, Перу-Чили, Нови Хебриди и окопи Кермадек.

Техните наблюдения са регистрират най-дълбоките случи на поглъщане на пластмаса. Това показва, че е много вероятно да не са останали морски екосистеми, незасегнати от антропогенните отпадъци.

Пластмасите не само вече са достигнали най-дълбоките зони на нашите океани, но и се поглъщат от животните, които ги обитават.

Пробите са взети на дълбочина от седем до десет километра, включително най-дълбоката точка, Challenger Deep в Марианската падина, на зашеметяващите 10,890 метра под повърхността.

Използвайки най-съвременни съоръжения, екипът изследва 90 отделни животни и открива погълната пластмаса в диапазона от 50% в падината Нови Хебриди до 100% в дъното на Марианската падина. ,

Идентифицираните фрагменти включват полусинтетични целулозни влакна, като Rayon, Lyocell и Ramie. Всички те са микрофибри, използвани в текстила. Открити са още найлон, полиетилен, полиамид или неидентифицирани поливинили, наподобяващи PVA и PVC.

Изследователят д-р Джеймисън казва. че по-рано публикували проучване, показващо високи нива на органични замърсители в най-дълбоките морета и много хора попитали за наличието на пластмаси, затова решили да проверят..

"Резултатите бяха незабавни и поразителни [...] имаше случаи, когато влакната действително можеха да се видят в стомашното съдържание, щом го извадехме"

„Усещахме, че трябва да направим това проучване, като се има предвид уникалният достъп, който имаме до някои от най-отдалечените места на Земята, и използваме тези проби, за да направим трогателен изказ за наследството на човечеството."

Дълбоководният апарат, разработен от д-р Джеймисън,  се спуска на океанското дъно и изпълнява различни задачи за мониторинг и вземане на проби на места по целия свят, а най-дълбоките потапяния са над 200.

Пластмасовото замърсяване в нашите океани и вредното въздействие върху морските организми вече е сериозно проучено.

Около 300 милиона тона пластмаса сега замърсяват океаните, като повече от 5 трилиона пластмасови парчета  с тегло над 250 000 тона в момента плават на повърхността.

Въпреки че по-голямата част от морските отпадъци плават по повърхността, деградацията и фрагментацията на пластмасите в крайна сметка ще доведат до потъване в основните дълбоководни местообитания, където възможностите за разпръскване стават все по-ограничени.

„Дълбоководните организми зависят от храната, която пада надолу от повърхността“, обяснява д-р Джеймисън, „което от своя страна носи всички неблагоприятни компоненти, като пластмаса и замърсители. Морските дълбини са не само крайната спирка за всеки материал, който потъва от повърхността, но също така се обитават от организми, добре приспособени към ниско хранителна среда, и те често ядат почти всичко. Това проучване показва, че изкуствените микрофибри се натрупват в една екосистема, обитавана от видове, които ние не разбираме добре, не можем да наблюдаваме експериментално и не сме успели да получим базисни данни преди замърсяването.".

Д-р Джеймисън добавя: „Отпадъците, които се изхвърлят в океаните, в крайна сметка ще свършат на брега или ще потънат в дълбините, няма други възможности. Щом тези пластмаси стигнат до дълбокото морско дъно, просто няма къде да отидат, затова се предполага, че те просто ще се натрупват в по-големи количества.

Това е много тревожна находка. Изолирането на пластмасови влакна от животни от дълбочина почти 11 километра  само показва степента на проблема.

Също така броят на областите, в които откриваме това, и хилядите километри разстояния между взетите проби показват, че не е просто изолиран случай, глобално е."

Разбира се, светът рядко чува предупрежденията на учените веднага. Тези данни са публикувани през 2017. Оттогава насам излезаха още подобни потресаващи разкрития, включително за пластмасови микрогранули в сладководната риба за консумация и в човешкия организъм. Микрогранули обаче все още има в скраба ви за лице и в пастата за зъби, например. Великобритания забрани продажбата на продукти за лична хигиена с пластмасови микрогранули, но дрехите с микрофибър, полиетиленовите или PVC изделията са навсякъде в живота ни, навсякъде по земното кълбо.

Вижте същите заключения във видеото на BBC, направени по проби, взети от NOAA от океанските дълбини, с днешна дата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини