Удавени в пластмаса

Изображение 1 от 2

    Лиз Бонин работи заедно с водещите в света морски биолози, за да разбере истинската опасност от пластмасата в океаните и какво означава тя за бъдещето на живота на планетата, включително и за нашия. Трилиони парчета пластмаса задавят източника на енергия на нашата планета – океаните, а засегнати са всички морски създания – от най-малкия планктон, до най-големите бозайници. Можем ли да спрем пластмасовата криза, преди да е станало твърде късно? Това са глобални проблеми, върху които се фокусира "Удавени в пластмаса".

    Предложението да гледаме този документален филм идва от сайта на наш сънародник, където е със субтитри на български - виж тук. А ето и емоционалното послание на самия Петър Симеонов:

    Много съм възмутен от това, което се случва в душата на човешката цивилизация днес. По някой път искам да се откажа да тръбя, за истинските неща. За истинските неща, които наистина трябва да знаем. За истинските неща, които са важни за просперитета на цивилизацията ни. За истинските неща, които всеки един от нас трябва да търси, да знае и да открие своето място и роля, макар и малка, в битката светът да се променя в положителна посока. Това обаче днес все по-трудно се забелязва. Като, че ли никой не се интересува от грешната посока на човешката цивилизация. Показва се даден проблем от глобален характер, предъвква се в едно филмче, махваме с ръка и продължаваме по същия начин. Аз бих казал, че това нехайство и невежество ще бъде наказано. И коленича пред този космически разум и интелект, който все още търпи всичко това да бъде вършено от човека без последствия. Изглежда наистина обичта му към физическата версия на хората е безгранична. Но докога?

    Пластмасата е един от най големите проблеми на съвременната цивилизация. Тя е навсякъде в нашия дом, по нашата улица, в нашия град. Трябва да стане едно нещо ясно. Докато съществува капитализъм, светът ще става все по-лошо място, да не казвам в бъдеще и невъзможно място за съществуване. Тук веднага ще кажа, че другите системи, като, комунизъм или социализъм са още по-лоши. Система, която отхвърля божественото начало на човека е обречена на провал и забвение. Но, за да се роди ново съзнание и нов мироглед към света, трябва да има унищожение на всяко старо и прогнило,  и физически, и духовно. Нещо, което се е случвало и преди с човешката цивилизация, но забравено във времето. Пластмасата е нефтен продукт. Шепа алчници в света трупат някакви богатства, които със сигурност няма да вземат със себе си. Защото човек се ражда гол....и гол умира. Това, което е взел назаем от земята го връща и отлита там, където ще застане гол в съвестта пред самия себе си! Това е ада. Да гориш в собствената си съвест, неспособен да поправиш грешките, защото физическото тяло вече не съществува. А възможността е само днес. И ние я пропускаме в илюзии за забавление, престиж, прогрес и егоцентризъм, че сме най-умните не само в стаята но и във вселената. Тотална заблуда!

    Преди няколко месеца беше открит още един кит близо до Тайланд със стомах пълен с пластмаса. И ние знаем за него, защото океана го е изхвърлил, изтощен и в предсмъртна агония. А за колко още не знаем? Това е още един тъжен пример, който показва колко разрушителна е нашата консумация на пластмаса: кита за съжаление умира с повече от 80 пластмасови торбички в стомаха. Ветеринарите преди това са прекарали дни, опитвайки се да го спасят. Подобни новини сe натрупаха напоследък (например китовете в Норвегия или Испания ), но настоящият случай в Тайланд е особено трагичен.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ва
      Валя
      2 0
      11:50, 7 апр 2019

      Потресох се като видях какво изкарват от стомахчето на пиленцата.Хората сме ужасно гадни същества.Няма да се спрем докато не унищожим всичко около нас.Не ви ли е жал.Спрете да използвате пластмаса за еднократна употреба и торбички.Хора, спрете.

    Последни новини