10 °C

В Дебър стартира Маратон на четенето

Изображение 1 от 4

    Маратон на четенето в Дебър започна от Детска градина „Пролет“. Библиотекарката Атанаска Велева и учениците от ОУ „Георги Караславов“ Веселина Велева, Кристияна Честименова и Веселин Минчев посетиха децата от градината, занесоха им книжки и им четоха приказки.

    Малчуганите, които все още не могат да четат, обичат не само да слушат забавни истории, но те самите участват в драматизирането им, разказа учителката Марияна Запрянова. А колежката ѝ Христина Геленчева допълни, че при тях всеки ден е „Маратон на четенето“, защото всяка обедна почивка започва с приказка.

    По късно в маратона се включиха и децата от вокална група „Дебърче“. През следващите седмици предстоят поредица от инициативи, организирани от библиотеката на читалище „Пробуда“ - Дебър и посветени за четенето.

    Националният маратон на четенето e кампания, посветена на Международния ден на детската книга – 2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. Този ден се чества от 1996г. насам по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето за развитието на личността. От  2012 г. проявата обхваща дните от 2 до 23 април и се превръща в своеобразен пролетен празник –  Дни на четенето, който приканва всички любители на хубавата книга да се насладят на удоволствието от четенето.

    Датата 2 април не е случайно избрана – тя е рождената дата на майстора на приказките Ханс Кристиян Андерсен.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини